Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Бенедикт XVI подчерта важността на обета за безбрачие, който дават католическите свещеници, съгласно традициите на тяхната църква. На заседание във Ватикана на Римската курия, в което участваха председателите на всички Папски съвети (аналог на светските министерства), е била обсъждана постъпката на африканския архиепископ Емануил Милинго, отлъчен от Църквата през септемвриmilingo1.jpg т. г. Причината е, че той ръкоположил четири женени прелати за епископи. През миналата година Милинго основа във Вашингтон движението "Женени свещеници днес" (Married Priests Now) и започна бурна агитация срещу задължителния целибат на духовниците.
На 24 септември той ръкоположи 4 свои последователи за епископи, като наруши с това две основни изисквания на Ватикана - задължителния целибат и наличие на разрешение от Светия престол за всяко ръкоположение. Заради тези си постъпки той и новите епископи били отлъчени от Римокатолическата църква. Въпросният африкански епископ отдавна създава проблеми на Ватикана - още през 70-е години извършвал т. нар. изцелителни меси в Африка, на които изричал заклинания срещу демоните, уподобявайки се на африкански маг. Безспорно най-големият скандал с него е присъединяването му към сектата на Муун и бракосъчетанието му с една корейка през 2001 г. на масова сватба.

Въпросът с целибата на католическите свещеници остро се дискутира през последните месеци във връзка със зачестилите случаи на педофилия сред духовниците и други сексуални извращения. Като една от причините за това се посочва задължителното безбрачие, което Римокатолическата църква изисква от своите клирици. В Православната църква свещениците задължително са семейни, а обет за безбрачие дават само монасите.

Благовест инфо

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6qh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]