Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
                                   Йерусалим. picture.jpg15 митрополити, членове на Светия Синод на Йерусалимската патриаршия (от общо 18), подписаха документа за свалянето на патриарх Ириней от патриаршеския престол и изпратиха своето решение на властите в Йордания, Израел и Палестинската автономия, които трябва да го потвърдят.
Те превзеха сградата на патриаршията и наложиха забрана върху достъпа до документите и финансовите й средства. В неделя, 8 май, израелската полиция запечата канцеларията и осигури денонощна охрана в изчакване на решението на оторизираните власти, които трябва да решат кой е легитимен да представлява Йерусалимската патриаршия. Митрополитите изпратиха писма до всички поместни православни църкви, в които ги известяват за решението на Йерусалимския Св. Синод и ги призовават да преустановят споменаването на името на патриарх Ириней в църковните служби. Още същия ден високопоставен член на Синода на Еладската църква заяви, че Еладската църква вече не счита патриарх Ириней за законен предстоятел на Патриаршията в Йерусалим. Митрополитите определиха комитет от трима епископи, който временно да поеме ръководството и да проведе преговори с правителствата на Йордания, Гърция и Израел. Тема на обсъждане с йорданските власти е приложението на закон от 1958, според който Йерусалимският патриарх може да бъде свален с болшинство на гласовете в Светия Синод. От своя страна, патриарх Ириней настоява, че постът му е пожизнен и отхвърля всички обвинения срещу себе си.    

Позицията на Вселенската патриаршия: В началото на конфликта през месец март Вселенският патрирах Вартоломей демонстрира сдържана позиция и остави без отговор писмото на 43 монаси от Божигробското братство (общо 100 човека), с което започнаха протестите срещу патрирах Ириней. Отправи тактична критика и към гръцкото правителство да не се намесва във вътрешните дела на Йерусалимската патриаршия. Единствено ескалацията на напрежението през Страстната седмица принуди Фенер да обяви изпращането на трима представители, които да проучат на място ситуацията и да спомогнат за урегулирането на конфликта.

На 9 май Вселенският патриарх Вартоломей изпрати писмо до патриарх Ириней, в което съветва патриарха да се откаже от свикването на събор и избирането на нови митрополити на местата на 15-е, обявили свалянето му. В писмото се казва: “Считам това (намерение) за крайно опасно за бъдещето на Иерусалимската църква и братски ви моля на всяка цена да се въздържате от прибързани действия, способни да причинят големи злини в средите на братството на Божи Гроб и в Църквата”. В обръщението към патриарх Ириней е изпуснато прозвището “патриарх на Йерусалим” и е използвано просто “патриарх Ириней”, както е обичайното обръщение към йерарси, които временно не изпълняват длъжността си. Наблюдателите считат това за индикация, че Вселенската патриаршия оттегля подкрепата си към патриарх Ириней и се ориентира към “признаване на съществуващото положение”. След получаване на писмото патриарх Ириней обяви, че се отказва от избирането на нови митрополити, а главният секретар на Вселенската патриаршия съобщи, че патриарх Ириней е приел поканата на Вселенския патриарх и ще посети Истанбул, за да обсъдят възникналата сложна ситуация. Според изявлението на главния секретар “най-вероятно разпространеното представяне на събитията не отговаря на действителността”. В Истанбул вече се намира и Александрийският патриарх Теодор.

Антиохийският патриарх Игнатий (Хазим) коментира събитията така: “Всяка сделка с църковна земя в окупирания Йерусалим се явява незаконна. Аз съм готов да сътруднича с международните организации, за да бъде обявена тя за невалидна.” Той призова арабските християни и мюсюлмани към съвместни действия, за да не допуснат “отнемането на земите им в окупираните територии”.

Св. Синод на Гръцката православна църква заседава във връзка със събитията в Йерусалим и негов представител заяви следното: "Продължаването на кризата радва само враговете на православието и нанася големи травми в църковното тяло. Гръцката църква, традиционен и постоянен крепител на гръко-православната Йерусалимска патриаршия, наблюдава с душевна болка и голяма тревога броженията там и се надява там бързо да се въстанови църковния ред. Гръцката църква, обаче, не е съдия и не може да се намесва самоволно в избухналата криза. Идващите дни са критични и исторически, затова Гръцката църква подкрепя с всички канонични и законови мерки онези, които имат за цел намаляване на напрежението и излизане от кризата".

Московска патриаршия: В интервю за гръцкия вестник "Елефтеротипия" Руският патриарх Алексий Втори каза: "С дълбоко безпокойство наблюдаваме развитието на ситуацията в Йерусалимската църква. Чедата на нашата Църква, многочислени поклонници по Светата Земя, са свикнали да се отнасят с голямо благоговение към майката Църква. Ние не се намесваме в делата на поместните църкви. Ставащото в Светата Земя засяга преди всичко йерарсите на Йерусалимския патриархат. Мисля, че те осъзнават необходимостта от действени мерки за въстановяване доверието на паството си". На въпроса би ли се отзовала Руската църква на поканата на Вселенската патриаршия за свикване на всеправославен събор за кризата, патриарх Алексий Втори отговори: "Мисля, че Йерусалимската църква има всички възможности да се справи самостоятелно, с Божията помощ, с настоящите трудности".

Източник: news.in.gr


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a68u 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]