Мобилно меню

4.7466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (75 Votes)

1114289725Важни промени предстои да направи Сръбската православна църква в своя устав по време на Архиерейския събор през месец май. Според сръбските медии те ще засегнат вътрешната организация на Църквата и нейното име. Предложението за ново име на Сръбската църква е „Сръбска православна църква – Печка патриаршия“, за да се подчертае историческата връзка на Сръбската църква с нейния духовен център в Косово.

Официалният титул на Сръбският патриарх занапред ще бъде „Архиепископ на Печ, митрополит на Белград и Карловац и патриарх на сръбските и крайморските земи“. Досега официалният титул беше „Архиепископ на Печ, митрополит на Белград и Карловац и патриарх сръбски“.

Тринадесет епископии в страната се повишават в митрополии. А в Белград се откриват две нови епархии.

 

Сред най-важните промени е процедурата за избор на патриарх. Досега той се избираше с жребий между трима кандидати, а сега ще се избира от Архиерейския събор с две трети от гласовете. Изборът с жребий е бил опит по времето на комунизма да се предотврати намесата на светската власт в избора на патриарх. За патриарх може да бъде избран епископ, който в продължение на пет години е ръководил епархия.

Право да се разпорежда с църковното имущество занапред ще има само патриаршията и епархиите, а всички останали, т. е. енории, манастири, братства и благотворителни църковни организации ще имат нужда от санкцията на висшата църковна власт.

Проектоуставът съдържа и регулиране на статута на Охридската архиепископия, която Сръбската църква откри в Македония като опит за разрешаване на църковния спор с Македонската православна църква. Охридската архиепископия, действаща на територията на Р. Македония, ще бъде с автономен статут, регулират се и нейните епархии.

Сега действащият устав на Сръбската църква е бил приет през 1931 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uackw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.