Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (20 Votes)

agios dionysiosНа второ четене гръцките депутати приеха промени в закона за данъчното облагане, с които всички светогорски манастири се освобождават от плащането на натрупаните дължими данъци върху недвижимата им собственост. Данъчното облекчение засяга всички имоти на манастирите на Света Гора и извън нея, които се освобождават от плащането на данъка за голяма недвижимост и общия данък недвижимост.  

Данъчните промени в полза на светогорската общност не бяха приети без вълнения. На първо четене законопроектът, предложен от Министерството на икономиката, бе отхвърлен от гръцкия парламент, като депутатите поискаха по-ясна информация за последствията върху общия бюджет. Гласувалите против народни представители считат, че Църквата не бива да се освобождава от данъци във време, когато всеки гръцки гражданин е принуден да плаща по-големи данъци в условията на икономическа криза.

По този начин правителството отстъпи пред аргументите на светогорските манастири, които отказаха да приемат промените в данъчното законодателство от 2012 г.  Спорът продължи пет години, а причината беше решението на гръцката държава да приложи закона, според който недвижимото манастирско имущество извън Атон се облага с данък върху сградите и приходите от тях. Законът освобождава от данък само култовите сгради. Тогава реакцията на Света Гора беше остра и макар че официалните документи от името на Св. Кинотис бяха написани в сдържан тон, гръцката преса отрази и ултимативни гласове на светогорци, които заплашваха, че ако законът бъде приложен, Св. Гора ще прекъсне административни отношения с Гърция, ще потърси морална и материална помощ от други православни държави и ще обяви, че е "под гонение". 

В официалното становище на светогорското ръководство през 2012 г. се твърдеше: ""Св. Гора е хилядолетна духовна общност, която някогашните ктитори на свещените манастири дариха с поземлени метоси извън нейните граници, за да може тя да оцелява и да изпълнява своята историческа и духовна мисия. По този начин Св. Гора успя да участва и да подкрепи нацията в нейните исторически перипетии, отдавайки монаси, продукти и безценни предмети. През 1924 г. предаде около 1 200 000 декара земеделска земя за компенсиране на бежанците от малоазийската катастрофа. След освобождаването на Света Гора от османско робство Гръцката държава призна всичко изброено по-горе и утвърди древния й автономен статут с отделна статия от гръцката конституция и със съвместна декларация на Европейския съюз. В правните рамки на този статут се предвижда запазването на специален данъчен режим"."


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/up38w 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.