Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (20 Votes)

katanyktikosstavroproskynisews 6Един от четиримата критски свещеници, които обявиха, че преустановяват евхаристийното общение със своите епископи, днес съобщи, че е преосмислил позицията си и ще започне отново да споменава при богослужение каноничния си архиерей, митрополита на Ретимно Евгений. Това стана няколко дни, след като Критската архиепископия обяви, че образува тричленна комисия, която да се срещне и разговаря лично с всеки от четиримата свещеници.

Митрополията на Ретимно разпространи следното съобщение: "Св. митрополия на Ретимно с голяма радост и вълнение съобщава на нашето паство, че презвитер Емануил Сарис, който принадлежи към свещения клир на нашата епархия, след предупреждение от Св. Синод на Критската църква и лични разговори с митрополита на Ретимно Евгений, се върна към каноничния ред и започна да споменава отново името на своя епископ при богослужение".

Свещеникът заедно с трима свои събратя от Крит, както и с двама свещеници от Солун обявиха в Неделя православна, че преустановяват общението си със своите канонични митрополити и се "ограждат" от ереста на икуменизма. В Кръстопоклонна неделя след св. Литургия той обяви на вярващите от неговата енория, че възстановява общението си с митр. Евгений, а вечерта в митрополитския храм "Въведение Богородично" в гр. Ретимно в присъствието на митрополита съобщи пред събратята си свещеници и пред паството, че е преосмислил позицията си и потвърждава принадлежността си към Църквата в Ретимно. От своя страна митр. Евгений съобщи, че следващата, 4 неделя от Великия пост, ще промени богослужебната си програма и ще служи в храма на отец Емануил Сарис.

Според каноните на Църквата всеки свещеник е длъжен да споменава по време на богослужение епископа, в чиято епархия служи, което е знак за това, че пребивава в евхаристийно общение с местния архиерей, а чрез него - с цялата Вселенска църква. Преустановяването на споменаването на името на епископа не е израз на разногласие, а показва, че съответният свещеник вече не припознава за архиерей на Църквата своя епископ и съответно не е в общение с Църквата. 

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyd3k 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.