Мобилно меню

4.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (21 Votes)

Bogoiavlenie 2017 Passau 71Паки и паки църковната камбана в Пасау призова верните чеда на Църквата на богослужба, за да отпразнуват Богоявление!

На 15 януари 2017 г. в 10.30 ч. малката българска общност в Пасау се събра, за да отпразнува кръщението на нашия Господ Бог Иисус Христос със света литургия и велик водосвет. Българите в града имат възможност да ползват за своите богослужебни нужди старокатолическата църква „Свето Възкресение“ (alt-katholische Auferstehungskirche) всяка трета неделя от месеца, което наложи кръщението на Спасителя да бъде отпразнувано по-късно. Обилните снеговалежи и предупрежденията на немските медии да се избягват пътуванията, освен ако не са абсолютно наложителни, принудиха нашия свещеник за Пасау ставрофорен иконом Виктор Иванов-Цимер да тръгне този ден от Мюнхен, където работи и живее, в 5 ч. сутринта, за да стигне на време за богослужението, което започна точно в указаното време. След светата литургия отецът отслужи велик Богоявленски водосвет и поръси за здраве дошлите богомолци - българи, руснаци и немци, като за изненада на свещеника ни този път българите, взели молитвено участие в богослужбата, преобладаваха.

Броят на българските емигранти в Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ варира постоянно. Обикновено нашите сънародници, ако не са пуснали корени - купили или построили дом в някой град, следват строго постоянно менящата се икономическа конюнктура и мигрират според зависимост от по-добре платена работа, по-евтино жилище и по-добри образователни възможности за младото поколение. Това на практика може да доведе българите от цели региони да се преселят другаде. Така се налага и голяма гъвкавост от страна на свещениците, които като пастири-мисионери трябва да следват стадото, а не обратно.

Bogoiavlenie 2017 Passau 55След водосвета и малка почерпка за подкрепа в студения ден отец Виктор поведе вярващите християни на литийно шествие до моста на река Ин, който е в непосредствена близост до църквата. От моста той след трикратно потапяне на завързания с въже кръст в реката „в името на Отца и Сина, и Светаго Духа“ благослови народа. След свещеника всички присъстващи потопиха кръста в осветеното от кръщението на Спасителя водно естество за здраве и спасение. Накрая отец Виктор изпълни многолетствие за българите в емиграция и в Родината. Всички отнесоха по домовете си светена вода и заедно с нея благословението на кръстилия се в река Йордан Спасител на човешкия род.

О. Виктор отслужи празнична св. Литургия:

Bogoiavlenie 2017 Passau 19

Част от богомолците пристъпиха към св. Причастие:

Bogoiavlenie 2017 Passau 38

Bogoiavlenie 2017 Passau 35

Богомолците, водени от о. Виктор се отправят към реката:

Bogoiavlenie 2017 Passau 47

Bogoiavlenie 2017 Passau 56


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfqc8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]