Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

1433535126 ros5 600x384В руския град Ярославъл забраниха извършването на абортите за един ден - в деня след Рождество Христово по стар стил, когато Руската църква чества паметта на избитите деца във Витлеем по заповед на Ирод. Решението е на департамента по здравоопазване и фармация в Ярославска област, а предложението е на местната митрополия на РПЦ. Малко след като епархийският сайт обяви 11 януари за ден без аборти, от градския департамент уточниха, че те не са забранили, а са препоръчали през този ден да не се извършват аборти, на което положително са откликнали медицинските заведения в града.

Това не е първа подобна инициатива в Русия, но тя идва след ожесточен публичен дебат в края на миналата година "за" или "против" забраната на абортите. Той бе повдигнат, след като Руският патриарх Кирил сложи подписа си под възвание на руски граждани с призив за забрана на абортите и с това привлече вниманието на медиите върху проблема. Социологическите проучвания показаха, че повечето руски граждани не подкрепят идеята за забрана на абортите, но са за увеличаване на превантивните дейности, които да доведат до намаляване на броя на прекъснатите бременности. Основната цел към настоящия момент е абортът по желание да бъде изведен от услугите, заплащани от държавния бюджет и да не е част от редовния акушеро-гинекологичен пакет. Този законопроект обаче все още не среща подкрепата на правителството. В страната вече бяха ограничени публичните реклами на абортите и се въведе т.нар. "седмица на тишината", която се дава задължително на всяка майка преди извършването на аборта, през която с нея разговарят специалисти-психолози. Руските лекари получиха правото да отказват извършването на аборт по лични съображения, освен в случаите, когато е застрашен животът на майката. В резултат на тези и други мерки близо 70 000 жени за изминалата година са преосмислили желанието си да прекъснат бременността си и са родили децата си.

В света абортът по желание е легализиран за първи път в Русия през 1920 г. от болшевишката власт. Във Великобритания те са узаконени през 1967 г., в САЩ през 1973, във Франция през 1975 г. През 60-те години е пикът на абортите в СССР - 5,6 милиона годишно. Днес средният брой аборти в страната е около 1 милион годишно, като най-нисък процентно е този брой в Москва.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfhqp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]