Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

3. ΦΟΙΒΗ ΔΙΑΚΟΝΙΣΣΑ 2На 16 ноември Св. Синод на Александрийската патриаршия взе решение да възстанови института на дяконисите в мисионерското служение на Православната църква в Африка. Обстоен доклад върху историята на института на жените дякониси и съвременните условия на живот в православните общини на континента изнесе митрополитът на Камерун Георгий. Александрийските епископи са определили тричленна комисия, която да проучи конкретните начини за възобновяването на дейността на дяконисите. 

Йерарсите на Александрийската патриаршия са изслушали и доклада на митрополита на Нигерия Александър за поста в условията на живот на християните в Африка, като решенията на синода по този въпрос ще бъдат публикувани в скоро време.

Служението на дяконисите се свързва в Александрийската патриаршия с авторитета на св. Нектарий Егински (1846–1920 г.), който ръкополага няколко дякониси в основания от него женски манастир на о. Егина. Най-известните раннохристиянски светици-дякониси са св. Олимпиада, сътрудничката на св. Йоан Златоуст, св. Тива, помощница на апостол Павел, св. Макрина, сестра на св. Василий Велики. Първоначално тяхната възраст е трябвало да бъде над 60 години, а Пето-шестият (Трулски) събор поради големите нужди на Църквата по онова време я намалява на 40 години. Те трябвало да бъдат безбрачни жени или вдовици, благочестиви и отдадени на църковния живот. Този църковен институт изчезва около 10 век във Византийската църква. В Гръцката църква опитите за неговото възстановяване се свързва с името на блаженопочиналия Атински архиеписксоп Христодул.

В православната книжнина има редица ценни публикации по темата, като водещият съвременен богослов е проф. Евангел Теодору, дългогодишен преподавател по практическо богословие в Атинския богословски факултет. В началото на ноември 1988 г. на о. Родос се провежда и всеправославна конференция за ролята на жените в Православната църква, но тогава не се стига до единно становище по предложение за възстановяването на института на дяконисите в Православието.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wru8d 

Разпространяване на статията: