Мобилно меню

4.7446808510638 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (47 Votes)

unnamedГръцкият професор от Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет Димитриос Целенгидис обяви публично, че оттегля подписа си от т. нар. "Открито писмо-изповед на вярата" срещу Събора на Православната църква в Крит, разпространено в края на миналия месец септември. Писмото е адресирано до онези клирици и монаси, които са били подведени от неговия авторитет и също са подписали текста. И по-конкретно богословът съжалява, че е сложил подписа си под текст, съдържащ параграф, който открито призовава за прекъсване на общението с епископите, участвали в Събора в Крит, и с одобрилите неговите решения от страна на гръцката йерархия. 

Целенгидис заявява, че оттегля подписа си, "за да не бъде считано, че насърчава, оправдава или е съгласен с онези, които преустановяват да споменават по време на богослужение своя епископ". 

Д. Целенгидис е част от малката група богослови, които участваха активно в полемиката срещу Всеправославния събор в Крит както преди неговото провеждане, така и по време на събора, и след него. От страна на висшия клир на Гръцката църква тази кампания беше ръководена от Пирейския митрополит Серафим, известен с ексцентричното си поведение и изказвания. Сега обаче резултатът от тяхната дейност закономерно доведе до появата на силни разколнически тенденции вътре в Гръцката църква, от която през миналия век се е отделил старокалендарски разкол, разцепил се след това на няколко враждуващи помежду си фракции. Сега около шумната кампания срещу Светия и велик събор в епархиите обикалят монаси и миряни, които противоканонично учат хората да се "оградят" от каноничната Църква поради нейното участие в събора в Крит.

Както отбеляза неотдавна игуменът на светогорския манастир Ставроникита архим. Тихон по повод на антисъборната полемика, "клеветническите обвинения в крайна сметка се обърнаха срещу самата непорочна Православна църква" (виж тук), а разпространяващите ги не си дават сметка за последиците, които те имат върху хората.

Терминът "ограждане" е евфемизъм, използван от много схизматици, за да оправдаят своето отделяне от Църквата и образуване на нова, "чиста" църква. Няколко митрополита вече излязоха с обръщения към своето паство да не се подлъгват от подобни емисари на "чистото православие" и да останат в Църквата. Неотдавна гръцки богослови пък открито предложиха дори да бъдат отлъчени от Църквата онези техни колеги, включително и проф. Д. Целенгидис, които тласкат християните към разкол. 

Подобни разколнически идеи се разпространяват за съжаление и у нас, например в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" (от чийто сайт главната редакторка на синодния копира свои фундаменталистки материали) и др. На хората се внушава, че не могат да се причастяват в един храм с епископи-икуменисти от десетте поместни православни църкви, участвали в Събора в Крит, че изолирането ("ограждането") от тях е спасително за християните и др. подобни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wq9rp 

Разпространяване на статията: