Мобилно меню

3.4782608695652 1 1 1 1 1 Rating 3.48 (23 Votes)

article 25926 132026 1В интервю за "Етникос кирикас" Атинският архиепископ Йероним заявява, че изпитва срам заради отказалите се в последния момент предстоятели на православни църкви:

- Как се чувствате, Ваше Блаженство, преди началото на Светия и велик събор в Крит?

- Чувствам срам заради действията на някои хора. Да се надяваме, че трудностите ще бъдат преодолени, защото тази среща трябва да се осъществи на всяка цена, както се развиват нещата. След като всички сме предложили да има събор, не може в последния момент всеки да си предлага негови неща. Това е изнудване.

- Може ли да се говори за църковен империализъм от страна на Москва, за желание да властва над Вселенската патриаршия?

- Не искам да говоря по този начин, но ще кажа, че за Москва най-големият проблем е да обвърже Вселенския патриарх с обещание, че няма да направи в Украйна свободна църква.

- Какво ще кажете първо на Вселенския патриарх, когато се срещнете?

- Ще му кажа, че тази среща е успех, но и че всичко случващо се е изпитание, и трябва да видим, дали не носим вина и ние. Това трябва също да го помислим.

-  Вие сте йерарх с голям авторитет, всички Ви уважават. Възнамерявате ли да се обърнете към предстоятелите на Църквите, които се отказаха, и да им кажете: елате, бе, братя, нека не разрушаваме единството на Православието!

- Предполагам, че в началото (на Събора) ще има среща на предстоятелите и моята позиция ще бъде ясно изразена. И аз имам причини да се оплаквам за много неща, но не поставям нашите оплаквания преди Църквата ни. Нашата Църква не само ще участва, но и ще участваме с обща позиция. Успяхме да дойдем всички архиереи обединени, а не разделени - и тези с по-строги възгледи, и умерените, и тези, които мислят различно. Всички се обединихме.

- Какво очаквате от Светия и велик събор?

- Не очаквам много неща, но най-важното е след толкова дълъг период тези хора, разпръснати в 14 автокефални църкви, да успеят в това трудно време да се съберат заедно и заедно да решават проблемите си. Това е най-голямото послание, другите въпроси са второстепенни. Призовавам всички вярващи сънародници да се молят за успеха на Събора - не за големи неща, а да си тръгнем обединени.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w8pyd 

Разпространяване на статията: