Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

semiatisteСемятичкият епископ Георгий заяви в интервю за в. "Етникос кирикас", че Полската църква ще участва нормално в събора в Крит. Той изрази огорчението и безпокойството на Полската църква от решението на онези поместни Църкви, които заявиха, че няма да участват в Православния събор, а именно: Българската, Антиохийската, Руската и Грузинската. Всички автокефални и общопризнати православни Църкви са 14. 

Полският епископ Георгий вече е в Крит, за да участва в комисията по съставянето на посланието на събора. На въпрос относно решението на Руската църква той отговори: "Не съм член на Руската църква, за да коментирам решението й. Разбира се, това е една важна Църква както в исторически план, така и поради броя на православните християни, които са под нейна юрисдикция. Фактът, че толкова църкви отказаха да участват в събора предизвиква огорчение, защото се подготвяхме за това толкова години. И аз участвах в продължение на десет години в подготовката и живеех с надеждата, че съборът ще се осъществи".

"Най-разочароващото е, че тези решения се взеха в последния момент, както се казва, пет минути преди началото на събора, когато вече беше проведена толкова голяма подготовка и всички го очакваха - и народът, и Църквата, а и светът като цяло".

Разбира се, че съборът ще се проведе, но по-доброто и съвършеното би било да участват всички църкви, за да бъде Всеправославен събор, това е най-желаното".

"Що се отнася до митрополита на Варшава и цяла Полша Сава, с когото говорих преди малко, той самият от години е член на подготвителната комисия, участваше във всички предсъборни съвещания и сега много съжалява и е притеснен от тази ситуация, която все повече се влошава. Той би искал много съборът да се проведе, защото ние живеем в мнозинство от инославни - в римокатолическа среда - и всеки ден свидетелстваме за Православието. За нас това беше много важна възможност да покажем единството на Православната църква. Вярвам, че за подложените на изпитание църкви този събор е голяма надежда, за да се стабилизират и да станат по-силни в условията, в които живеят и свидетелстват за Православието".

На въпрос дали Полската църква ще предприеме някакви инициативи да разговаря с предстоятелите на Москва, Антиохия и Грузия, за да не се провали съборът, епископ Георги отговори: "В момента съм в Крит и имам само телефонна връзка с другите архиереи. Не знам какви стъпки ще предприеме Негово Блаженство, но при всяко едно положение той ще изрази своето мнение".

"Негово Блаженство митр. Сава е един от предстоятелите, чието мнение се цени и който е уважаван от останалите предстоятели за своята съвестност и църковен опит, защото архиерейското му служение в Полша е много трудно... Той ще пристигне в Крит на 16 юни, вечерта", добави еп. Георги, който е викарий на митрополит Сава.

"Този събор ще бъде възможност да говорим всички с един глас, затова е толкова тъжно и обезнадеждаващо, че все повече църкви се отказват от участие. Що се отнася до разногласията с текстовете, именно затова се свиква съборът, защото и на тази фаза може да се правят промени, да бъдат обсъдени различните страни на текстовете". 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w6crc 

Разпространяване на статията: