Мобилно меню

2.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 2.85 (13 Votes)

Днес руските медии публикуват реакции на духовници и специалисти за решението на Руската църква да не участва в Събора в Крит.

133Държавната агенция ИТАР-ТАСС публикува мнението на зам. председателя на Експертния съвет по държавната религиоведска експертиза към Министерството на правосъдието Роман Силантев. Той твърди:

"Събор от такъв тип трябва да организира Руската православна църква. Константинопол се компрометира, той можеше да направи отстъпки, още повече, че такива отстъпки нямаше да имат глобален характер - претенциите на Българската и другите църкви нямаха неразрешим характер". Според него провалът на Всеправославния събор не е повод за разкол в Православието: "Разколите се предизвикват от други проблеми, но по принцип случилото се е повод за дискредитиране на Константинопол. Той не успя да организира нормално мероприятието, нямаше големи проблеми, но тази диктатура, този натиск не предизвика радост у останалите църкви. Константинопол е неспособен да бъде лидер на консолидацията, затова следващият лидер на консолидацията трябва да бъде Москва", подчертава държавният експерт.

"Ако Съборът все пак се състои, но без всички участници, това ще бъде "някакво събеседнаве с нулеви юридически последици. За тези, които вземат участие в това събеседване, тези последици може да имат сила, но нали главната идея беше да се създаде орган, чиито решения ще имат сила за всички. Очевидно е, че това не се получи", счита Роман Силантев.

32.pПрот. Андрей Кураев в интервю за BBC обяснява по следния начин решението на РПЦ:

"Нашата Църква не е изказвала претенции по съдържанието на документите на Събора, затова изглеждаше, че ние трябваше да отидем в Крит. Но в съвремения църковен живот има един много значим фактор. Гърците изглежда и до днес не проумяват, че Константинопол е паднал. И както ние имаме въображаеми болки от крушението на Съветския Съюз, така и гърците боледуват за изчезването на Византийската империя. Те искат да видят нейното виртуално въплъщение в църковния живот. Константинополската патриаршия нарича себе си Вселенска. Ние настояваме, че всички решения трябва да се приемат от цялата православна общност. И тук като че всички сме съгласни. Но внезапно Константинопол, след отказа на поредица църкви да участват, каза: не, все едно ще проведем Събора и ще го считаме за Всеправославен. Затова нашият Синод прие решението: не, няма да отидем, за да не подхранваме това вселенско тщеславие.

Прот. Всеволод Чаплин в интервю за BBC твърди:

"Не изключвам църквите, които се отказаха от участие в Събора, рано или късно да приемат решение да организират своя православна среща. За нас би било полезно да дадем право на глас на такава среща на неформални православни авторитети - богослови и свещеници, старци и публицисти. Ако църквите имат тази смелост и енергия да създадат своя система за православно взаимодействие, тя ще обедини болшинството от православните християни в света и ще бъде по-ефективна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w6c8x 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]