Мобилно меню

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (16 Votes)

7182Атинският архиепископ Йероним коментира за Ортодоксия.инфо "отсъстващите" от Събора в Крит Църкви:

"Недоумявам. След като всички заедно решихме да има Събор, как след това някой казва, че няма да дойде?! Но всеки е свободен да решава каквото иска. От друга страна обаче, Съборът не е Всеправославен, нарича се "Свят и Велик Събор", следователно, които и да бъдем там, ще проведем Събора".

Гръцката църква също има сериозни противоречия с Константинополската патриаршия - преди всичко заради откриването на екзархия в Атина и заради статута на т.нар. "нови земи" в Северна Гърция, но Атинският архиепископ Йероним нито веднъж не си позволи да изтъкне това като причина Гръцката църква да се отметне от решението си за участие в Събора. Гръцките митрополити проведоха сериозен богословски диалог върху предложените текстове, имат своите предложения за промени и уточнения, които ще внесат според предвидения в Правилника на събора ред.

Досега своето неучастие в Събора са заявили Българската църква, Антиохийската патриаршия и Грузинската патриаршия, чиито синоди заседаваха извънредно първите дни на месец юни. 

Извънредните заседания на синодите на споменатите три църкви бяха свикани веднага след получаването на писмо от Московския патриарх Кирил (неогласено публично), който иска от патриарх Вартоломей да отложи Събора. Единствено българското решение за неучастие е в голямата си част "копипейст" на руското писмо, с което стана ясен източникът на влияние. Следващите две църкви - Антохийската и Грузинската, вече се мотивираха с неучастието на БПЦ, което разваля "всеправославния" характер на Събора.

Предполага се, че в понеделник това ще заяви и Москва, като се аргументира с неучастието на трите църкви.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w6y9q 

Разпространяване на статията: