Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

San-SilvanoПо случай тържествата за 1000-годишнината на руското монашество на Света гора на 3 юли в Русия ще бъдат занесени за поклонение свети мощи на преп. Силуан Атонски, съобщи РИА Новости.

"Това е стара мечта на всички вярващи в Русия - мощите на този велик светец да се върнат в родината, за да могат и руските православни християни да им се поклонят. В момента се изготвя програмата за пребиваването на светинята в Русия", заяви представител на руския светогорски манастир "Св. Пантелеймон".

Светинята ще бъде занесена в няколко руски града, както и в родното място на светеца - бившата Тамбовска губерния, сега Липецка област. Тя ще остане в Русия около три месеца.

Св. Силуан Атонски е роден през 1866 г., живял е в Тамбовска губерния. Още в младежките си години мислел да приеме монашество, но изпълнил бащината си благословия и първо бил на военна служба. През този период получил благословение за монашество от св. Йоан Кронщадски. През 1896 г. е постриган за монах в руския светогорски манастир "Св. Пантелеймон" с името Силуан. Преставя се в Господа през 1938 г. От 1970 г. стават известни много случаи на изцеления, извършени след молитва пред главата на преподобния, която се съхранява в манастира "Св. Пантелеймон".

През 1987 г. той е канонизиран от Цариградска патриаршия, под чиято юрисдикция е Света гора. Името на преп. Силуан Атонски беше включено в месецослова на Московска патриаршия през 1992 г.

В българския църковен календар за 2016 г. паметта на преп. Силуан Атонски за първи път не е отбелязана, което предизвика негативната реакция на братството на Гигинския манастир, където има параклис, посветен на светеца (виж тук). Изключването на деня на светеца стана под влияние над отговорника за календара (Сливенския митрополит) на схизматични групи у нас, които не почитат свети Силуан.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9c4k4 

Разпространяване на статията: