Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

ParigЗа осма поредна година енорийски хорове от православни и римокатолически храмове в Париж се събраха на общ концерт на 30 януари. Организатор на тези хорови срещи е Асоциацията за изследване на ранното християнство, с която българската църковна община в Париж поддържа приятелски връзки и неведнъж е участвала в нейните кръгли маси, дискусии и музикални прояви. Тазгодишният концерт се състоя в римокатолическата църква „Св. Евгений и св. Цецилия“, а избраната тема беше Божията милост.

Програмата се отличи с голямо разнообразие от църковно-певчески традиции, а молитвената атмосфера видимо зарази публиката. Вълнуващи бяха изпълненията на иракски християни, намерили убежище във Франция от преследванията в родината си; те казаха Господната молитва на древния арамейски език, на който е говорел и Спасителят, а член на асоциацията произнесе наизуст евангелски откъси.

Православното участие беше значително благодарение на хоровете на румънската, грузинската, гръцката и българската църковна община. Впечатли и участието на хор от коптската община. Нашите певци, макар и на самодейни начала, вложиха много усилия и ентусиазъм, за да подготвят своята програма от източно-църковни песнопения. Те посветиха участието си на милостта на Светата Троица, вдъхновени от завета на небесния покровител на своята енория, св. Патриарх Евтимий Търновски. След молитвата от акатиста на Светата Троица певците изпяха „Царю небесный“, „Сугуба ектения“, „С нами Бог“, които можете да чуете на този линк. Видеозаписи от изпълненията на останалите хорове можете да видите тук.

Източник: Сайт на Западноевропейска епархия, Българска църковна община в Париж

Хорът на Българската църковна община в Париж. Сред хористите са енорийският свещеник о. Иван Карагеоргиев, презвитерата Елена Карагеоргиева, Юлия Талева, кореспондент на БНР във френската столица.

 Paris11

Някои от другите участници в концерта. Хорът на Румънската община в Париж:

Paris3

Хорът на Коптската църква:

Chorale copte 1

Хорът на маронитите:

Paris2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9cuf8 

Разпространяване на статията: