Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

IMG 0418Бяла и черна техника, мебели, легла, матраци, дрехи, обувки и други необходими вещи получиха пострадалите това лято от наводненията жители на Берковица. Помощта е изпратена от Българската църковна община „Св. Кирил и Методий” в Хамбург, Германия. Събирането на даренията продължава близо половин година, като инициативата е на един от членовете на църковната общност. Подкрепят го енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, почетен консул на България в Германия, семейство Щурм, други членове на църковното настоятелство и доброволци от енорията на българския храм. Събират се едновременно дарения във вид на вещи и в пари.

На три предварително обявени дати доброволци обикалят из Хамбург със собствените си товарни автомобили на свои разноски, за да събират дарените вещи и да ги откарват в склада. Със съдействието на проф. Имайер благотворителната организация Arbeiter-Samariter-Bund в Хамбург безвъзмездно предоставя складово помещение за ползване. Също с посредничеството на почетния консул фирмата за автомобилен внос „Мото Пфое” поема част от разноските по транспорта на помощите до България. 

В акцията активно се включват и българите, живеещи във Вилхелмсбург. За дарител е привлечена също фирмата ИКЕА, която изпраща в България легла, матраци и възглавници.

Връзката с община Берковица се осъществява чрез духовници от Видинска митрополия. Даренията пристигат в България по време на Рождественските празници, а са разпределени между 60 пострадали семейства в средата на януари.

„Не мога да кажа, че българите, посещаващи нашата енория, са богати, разказва за Двери о. Кръстин Апостолов. – Някои от тях не живеят по-добре от сънародниците ни в България, но страданието на хората, които загубиха всичко в наводненията, трогна мнозина. Затова те заделиха от малкото, което имат, събраха това, което могат, за да изпратят помощ в Родината. Тази акция обедини всички и всеки според възможностите си даде своя принос – един с контактите, които има, друг с труда си, трети с финансови средства, но всички заедно положихме усилия. Цял камион с домашна техника, мебели и дрехи замина за България“.

Снимки: Архив на БПЦО „Св. Кирил и Методий”, Хамбург, сайт на община Берковица

Свещеник Кръстин Апостолов (в средата) лично участва в складирането на вещите:

IMG 1776

Опакованите мебели и техника са приготвени за транспортиране в България:

bghelp

IMG 1772

Даренията са разтоварени пред сградата на общината в Берковица:

IMG 0416


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dqqw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.