Мобилно меню

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

5555От 18 до 25 януари в гр. Сеговия, Испания, се проведе традиционният едноседмичен годишен християнски форум на тема „Дай Ми да пия” (Иоан 4:7). На 18 януари отец Йоан Круз, представител на Римокатолическата църква в епископията на гр. Сеговия, посети българската църковна община „Свето Богоявление” и се срещна с енорийския свещеник прот. Юлий Николов. По време на разговора двамата обмениха идеи около участието си в традиционния християнски форум. О. Йоан беше запознат с дейността на православната ни община и му беше показан новият иконостас, който ще бъде поставен в предоставения за ползване на нашата община римокатолически храм. Църквата „Св. Богородица” е от 15 век и е паметник на културата. Затова всички промени, които се налага да се направят в нея с оглед на православното богослужение, следва да се съгласуват с домакините. Православният иконостас е изработен през лятото на 2014 г. в град Троян от местен дърворезбар и през месец октомври е доставен в Испания. Предстои неговото монтиране в храма.

На 21 януари в българската църковна община в Сеговия се проведе лекция на тема „Православно християнско изкуство”, която изнесе съпругата на прот. Юлий, презвитера Силвия Борисова. Тя е завършила висше художествено образование в Мадрид и след лекцията беше прожектиран испански документален филм, разказващ за дейноста й като иконописец в Испания.

4444

На 23 януари о. Юлий взе участие в среща на трите главни християнски общности, представени в Сеговия – православни, римокатолици и евангелисти. По време на форума беше прочетен евангелският текст за беседата на Иисус Христос с жената-самарянка (Иоан 4:5-42) и всеки от представителите направи кратко тълкувание според неговата традиция и разбиране на текста. В обяснението си о. Юлий между другото подчерта, че „в много случаи светите евангелисти потвърждават, че когато Иисус Христос говори за храна, има предвид духовната храна и именно това обяснява Той на Своите ученици, събрани около кладенеца на патриарх Яков в близост до гр. Сихар: „Моята храна е да изпълнявам волята на Оногова, Който Ме е пратил, и да извърша Неговото дело” (Иоан 4:34) Тъй като, братя и сестри, „не само с хляб ще живее човек, а с всяко слово, което излиза от Божии уста”. Амин!”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dq63 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]