Мобилно меню

4.9230769230769 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (65 Votes)

45Току-що дойде съобщението, че Св. Синод на Вселенска патриаршия е взел решение за канонизация на стареца Паисий Светогорец. В официалното съобщение се казва, че днес Св. Синод на Вселенска патриаршия единодушно е приел предложението на комисията по канонизациите за вписване в списъка на светците (на гръц. агиологий) на Православната църква на монаха Паисий Светогорец.

Старец Паисий е роден през 1924 г. във Фарас, Кападокия, и почива на 12 юли 1994 г. Погребан е не на Света Гора, където прекарва по-голямата част от живота си, а в основания от него девически манастир в Суроти, Халкидика. Старецът Паисий беше един от най-известните съвременни православни духовници, получил дара на духовното ръководство (т. нар. старчество), чудотворец и прозорливец. И досега той беше почитан в Гърция и в целия православен свят като светец, в редица православни църкви има негови икони и стенописни изображения.

PAISIOS1Веднага след обявяването на решението в цяла Гърция започнаха да се отслужват молебени към новопрославения светец. Тържествата са особено големи в епархиите, свързани с живота на стареца, където много хора са го познавали и лично. В област Фтиотида местният митрополит Николай отслужи молебен към преподобни Паисий в катедралния храм на Ламия „Св. Богородица” в присъствието на много клирици и монашески братства от епархията. В тази и други епархии през годината ще бъдат организирани множество прояви, посветени на св. Паисий Светогорец.

През 2013 г. Вселенска патриаршия канонизира и стареца Порфирий Кавсокаливит.

Вижте също: Как предвиждат светците?

Старец Паисий: Нашето самооправдание разваля всичко

Светецът до нас – Паисий Светогорец


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dduw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.