Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

rauchНа 10 януари е починал прелат д-р Алберт Раух, създател и дългогодишен директор на Източноцърковния институт в град Регенсбург, Германия. В този институт през 40-годишното му съществуване са учили немски език и са специализирали десетки български клирици, богослови и други специалисти, препоръчани от Св. Синод или от архиереи на БПЦ. Сред архиереите са Плевенският митр. Игнатий, Старозагорският митр. Галактион, покойният Неврокопски митр. Натанаил, почти всички преподаватели от Духовната академия и от БФ на СУ, много учители от духовните семинарии, свещеници, монаси и др.

Владеещ десетина европейски езика (освен родния му немски още италиански, френски, английски, испански, новогръцки, румънски, руски, сърбохърватски и др.) и създал връзки във всички поместни православни църкви, както и сред дохалкидонските църкви, д-р Раух беше основната личност на Римокатолическата църква в Германия, която развиваше отношенията с източните църкви – православни и дохалкидонски. Посещаваше почти всяка година и България, където беше приеман с топли чувства от признателните си някогашни специализанти от БПЦ.

Заедно със своя колега и съ-директор през последните 20-ина години, прелат д-р Николаус Вирол, издаваше почти ежегодно регистър на епископата на всички източни църкви – православни и дохалкидонски. Обновяваха го редовно и така осигуряваха както полезни сведения за личностите (дата на раждане, образование, дати на ръкоположения в различните степени на свещенството, дати на заемане на отговорни постове в църквите), така и възможност за връзка с тях – адреси, телефони и имейл-адреси на патриарси, архиепископи, митрополити, епископи.

Д-р Алберт Раух е роден на 10 септември 1933 г. в малко селце в Бавария, ФРГ. Обучава се 9 години в различни папски университети в Рим, включително и в Русикум. От 1972 г. е назначен за директор на току-що основания Източноцърковен институт в Регенсбург. Почетен доктор е на три румънски университета, кавалер е на ордени на Руската православна църква.

Бог да го прости!

Опелото на д-р Алберт Раух ще бъде на 21 януари, сряда, в историческата катедрала "Св. Петър" в Регенсбург.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9ddac 

Разпространяване на статията: