Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

Screen Shot_2014-12-30_at_12.02.36В дните, когато се подготвяхме за празника на Рождеството на Спасителя, събратята ни в Българска източноправославна епархия за САЩ, Канада и Австралия са имали възможност да се насладят два пъти на срещата с нашия Господ. Първо, те са си спомнили за нуждите на нашите малки братя и сестри в сиропиталището „Св. Николай” в с. Нови хан, Софийско, и, второ, те са се срещнали с нашия Господ в лицето на Негово Светейшество Йоан X, патриарха на мъченическата Антиохийска патриаршия (тя обгрижва православните в Ирак и Сирия, Ливан и Югоизточна Турция).

Патриарх Йоан X е отишъл в САЩ, за да въдвори там новоизбрания митрополит на Антиохийската православна архиепископия за Северна Америка – митрополит Йосиф (на снимката). Познавайки трудностите, които нашите братя християни изпитват в Близкия Изток, където много християни бяха убити или принудени да напуснат домовете си, или жестоко страдат по много начини заради своята вяра, клирът и вярващите от българската епархия в САЩ, Канада и Австралия решиха да проявят своята християнска съпричастност към страдащите и да им помогнат с братско съчувствие и събрани парични средства. Защото самото устояване на убийствената жестокост на иноверците е истинско изповедничество, така както то е свидетелствано в техните родни места още от първи век и е описано в книгата Деяния апостолски и в житията на св. Игнатий Антиохийски и стотици хиляди други изповедници през вековете, провъзгласявали победата на Христос над всички беди на света, дори и над смъртта.

От името на вярващите в българската епархия представители в интронизацията бяха Драговитийският еп. Даниил, викарий на нашия митрополит Йосиф, и протойерей Петър П. Тотев, предстоятел на митрополитската катедрала „Св. Кирил и Методий” в Манхатън, Ню Йорк. Те предадоха на патриарх Йоан Антиохийски чек от 14.500 щ. д. за нуждите на страдащите православни християни в Сирия и Ирак. За много хора, особено в западния свят, 14.500 долара може да изглеждат като джобни пари, но трябва да се има предвид, че същите дарители бяха събрали по това време и 10.298 щ. д. за Никулден за Дома за деца в Нови хан, като повечето от дарилите средства заделят не от богатството си, но от своите нужди, за да откликнат от християнска любов на нуждите на ближните. Дареното за Никулден сиропиталище ще може да посрещне поне частично нуждите си от отопление през зимата. По същия начин, ако приносът на българската отвъдокеанска епархия за нашите страдащи братя в Сирия и Ирак помогне на няколко семейства там да си осигурят храна или топлина в своите временни подслони, това ще означава, че братските усилия не са били напразни. Заедно с нашите молитви, това е най-малкото, което може да се направи за тях. Нека да имаме и техните молитви!

В свое писмо до Антиохийския патр. Йоан Х по този случай българският митрополит Йосиф (на САЩ, Канада и Австралия), който по време на патриаршеското посещение в Америка беше в София на заседанията на Св. Синод, наред с другото отбелязва: „Посещението Ви тук е радост не само за вярващите от Антиохийската архиепископия в Северна Америка, но и за нас от Българската православна църква, както и за много други православни вярващи, които живеят тук и служат на нашия Господ Исус Христос и Неговата Църква в тази страна и на този континент. Ние сме наясно с опасностите и трудностите, пред които нашите братя и сестри на Антиохийската патриаршия в Близкия Изток са изправени от дълго време. Вашите страдания са ни сближили един с друг, те пронизват сърцата ни и възпламеняват нашите молитви…, пораждат у нас солидарност и дълбоко състрадание; особено като знаем, че Ваше Блаженство носи тежкото бреме на убийството, опасностите, мъките и нуждите на стадото си, а и Вие лично страдате от отвличането и неизвестната съдба на своя (роден – бел. ред.) брат, митрополита на Алепо Павел (Yazigi)”.

На снимката: Патриарх Йоан Х Антиохийски (в мантията) и Северноамериканският митр. Йосиф (от сайта на Антиохийска патриаршия).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9d6p3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]