Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (36 Votes)

60Папа Франциск остро разкритикува бюрокрацията на Ватикана в предколедния си адрес към кардиналите, като спомена „духовния Алцхаймер” и „тероризма на клюки”. Той каза, че Kурията – администрацията на Римокатолическата църква – страда от 15 „заболявания”, които трябва да бъдат излекувани през новата година.

Франциск, който е първият папа от Латинска Америка, разкритикува и „онези, които се грижат вманиачено за своя имидж” и поиска реформа на курията.

Настъпи тишина в края на речта на папата, коментира Би Би Си. Франциск изброи 15 „болести”, които заплашват висшето духовенство и по-специално Курията – главния административен орган на Светия престол и Ватикана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В реч с безпрецедентно суров език папата осъди податливостта на светската суета, съперничествата, празнословието, клеветите и раздорите. Папата отправи в годишното си слово благопожелания към членовете на Курията и ги прикани да направят „истински преглед на съвестта си”. Той говори в обстановка на голяма тържественост и пълна тишина в зала „Клементина” във Ватикана в присъствието на кардиналите.

След като благодари на кардиналите и епископите за службата им през изтеклата година, Франциск отбеляза, че точно както човешкото тяло, Курията страда от „изневеряването” на Евангелието и е заплашена от болести, които трябва да се научи да лекува. Папата изброи тези заболявания, с които висшият клир на Ватикана трябва да се справи, „за да бъде с всеки изминал ден по-хармоничен и единен”.

Франциск използва шокиращи думи и формулировки като „духовен Алцхаймер”, „умствено и духовно вкаменяване”, „коравосърдечност”, „тероризма на празнодумството”, „екзистенциална шизофрения”, „прикрит нарцисизъм”, „боричкания за слава” и т. н.

Оздравяването е плод на осъзнаването на болестта, заключи папата, призовавайки епископите и кардиналите да оставят Светия Дух да вдъхновява делата им, да не се „стремят да Го опитомят” и да не се осланят единствено на интелектуалните или организаторските си способности.

Изкушението да се чувстваш безсмъртен винаги го е имало, отбеляза папата, съветвайки висшите духовници да посещават гробищата, където почиват толкова хора, смятали се за незаменими.

Папата, който никога не излиза в почивка, препоръча на присъстващите също да избягват болестта на свръхактивността. Той заклейми особено сурово клеветата, която според него е равносилна на хладнокръвно убийство.

След речта, която подейства като студен душ на присъстващите, папа Франциск поздрави лично всеки от кардиналите. После в огромната зала „Павел VI”, където цареше съвсем друго настроение и празнична атмосфера, папата приветства служителите на Ватикана и семействата им. Той почете онези „невидими хора”, благодарение на които Ватиканът функционира ден след ден.

След избирането си през март 2013 г. папата предприе в Курията дълбока реформа, която се сблъсква със сериозна вътрешна съпротива и предизвиква множество опасения. Очаква се тя да приключи не по-рано от 2016 г., припомня АФП.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9duxf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]