Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

elassonos-711282След продължително и тежко боледуване днес се упокои един забележителен духовник – Еласонският митрополит Василий от Атинска архиепископия. Той беше добър приятел на България и на Българската православна църква, чиито клирици и миряни многократно е посрещал и всестранно е подпомагал. Радееше за укрепване на дейността на нашата църква след промените и полагаше усилия да е от полза на нашите архиереи и на пастирските им грижи за просвета и духовно ръководство на народа ни.

Митрополит Василий (Колокас) е роден през 1953 г. в Янина, Гърция. Завършил е Ризариевата духовна семинария в Атина и Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет. През 1975 г. е ръкоположен за дякон, а през 1979 г. – за йеромонах. Служи години наред като председател на солунския храм „Св. Терапонт” в Долна Тумба, а същевременно и като игумен на малкия градски манастир „Св. Теодора Солунска” недалеч от старинния храм „Св. София”. Този манастир с братство от монаси, служещи в градски храмове или в църковната администрация, служи и като общежитие за духовници, които следват богословие в университета. В него тогавашният архимандрит Василий е посрещал и настанявал десетки пъти църковни пратеничества от България, подпомагал е поклонническите ни групи по пътя им към Атон. През 2012 г. митрополит Василий посрещна в престолния си град Еласона и оказа гостоприемство на група от 50 студента от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, които извършваха поклонническо пътуване в съседна Гърция. Той с бащински думи тогава се обърна към момичетата и момчетата богослови от България и им каза добри напътствени слова, които те винаги ще помнят.

От студентските си години архимандрит Василий се свързва и с тогавашния български йеромонах Натанаил, с когото се сприятелява завинаги. А когато и двамата стават митрополити, всеки в своята църква, те взаимно се подпомагат и насърчават в отговорното служение. Митрополит Василий е избран през 1995 г. на мястото на неговия духовен старец, Еласонския митрополит Севастиян, който подава оставка поради старост с условие пред пълния състав на Атинския синод – да бъде избран на негово място архимандрит Василий (Колокас), което и става.

Като архимандрит и после като митрополит дядо Василий е посещавал България и светините на Българската православна църква, участвал е в църковни празници и прояви у нас. Той беше също на опелото на своя духовен брат митрополит Натанаил през ноември 2013 г. и произнесе прочувствено и дълбоко духовно слово. Вече е знаел, че и той е болен от същата коварна болест. Роден няколко месеца след митрополит Натанаил, дядо Василий става митрополит няколко месеца след него и се упокои от трудовете и болките си точно на шестия месец след смъртта на своя български събрат, при когото сега отиде. И вестта стигна у нас днес тъкмо по време на помена за митрополит Натанаил.

Бог да прости архиерея Василий и да го приеме при Себе Си, където са всички, които са му благоугодили!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99h8w 

Разпространяване на статията: