Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (33 Votes)

panorgПо все още неофициална, но сигурна информация предстоятелите на поместните православни църкви днес все пак са взели решение за провеждането на Светия и велик събор на Православната църква. Това ще стане най-вероятно през 2016 г., а съборът ще се проведе в храма „Св. Ирина” в Истанбул. Там през 381 г. се е провел Вторият вселенски събор, утвърдил Никео-Константинополския символ на вярата. Днес храмът е музей и част от музейния комплекс „Топ-капъ”, но никога не е бил джамия.

След двудневни обсъждания предстоятелите са решили всяка църква да участва с 20 архиереи. Припомняме, че руската позиция до този момент беше всяка църква да участва с всички свои архиереи, което естествено даваше огромно числово предимство на Московска патриаршия, която сама има толкова епископи, колкото всички останали поместни православни църкви заедно. Кипърският архиеп. Хризостом ІІ предложи вчера всяка църква да участва с 12 архиереи плюс предстоятеля.

По втория спорен момент за начина на вземане на решенията предстоятелите са решили всяка църква да има един глас, а решенията ще се вземат с пълно единодушие. Принципът за пълното единодушие в гласуването беше поддържан от Московска патриаршия и повечето останали поместни църкви, включително и нашата Българска патриаршия. Затова Московският и на цяла Русия патриарх Кирил не прие аргументите, че това противоречало на практиката на вселенските събори. Константинополската патриаршия предлагаше решенията да се вземат с пълно мнозинство. В крайна сметка, за да не се пречи на свикването на събора, константинополската делегация отстъпи, а заедно с нея и още няколко гръкоезични църкви, и така се прие това решение.

Следобяд работи специална комисия по подготовка на заключителния документ от срещата на предстоятелите, а делегациите ще присъстват на акатиста на св. Богородица в храма „Св. Архангели” в кв. „Бююк-дере” край Босфора, недалече от Черно море.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9x3kr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]