Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

1902791 626004464137688 332941326 nС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод на БПЦ Западно- и Средноевропейският митр. Антоний започна подготовката за създаването на представителство на БПЦ пред структурите на Европейския съюз в Брюксел. Други православни църкви от години имат свои представителства, които си сътрудничат в изготвянето на общи декларации и платформи в защита правата на православните граждани на обединена Европа, както и като свидетелство за мирогледа и позицията на Православната църква по важни въпроси на съвременността.

В хода на подготовката за създаването на наше представителство в Брюксел митрополит Антоний се срещна с Ахайския митр. д-р Атанасий, оглавяващ представителството на Атинска архиепископия при европейските институции. Митрополит Атанасий е споделил своя опит от контактите си с европейските структури и ролята на православното свидетелство в тях, както и възможностите за включване в различни европейски програми за социално-културен обмен и развитие. Освен Атинска архиепископия свои представителства в Брюксел имат още Вселенската и Румънската патриаршия, както и Кипърската архиепископия. Московска патриаршия също е представена пред Евросъюза, макар Русия да не е негов член. През 2010 г. по инициатива на Московска и Вселенска патриаршия беше създаден Комитет на представителите на православните църкви към Европейския съюз (тук), но БПЦ не беше включена в организацията. Вероятно след откриването на наше представителство към ЕС Българската църква ще се присъедини и към този комитет.

Широкото представителство на православните при институциите на Европейския съюз се подкрепя и от римокатолиците. Преди повече от 10 години епископът на Хилдесхайм (Германия) Йозеф Хомайер (който почина през 2010 г.), и който беше председател на представителството на Комисията на европейските (римокатолически) епископски конференции в Брюксел при институциите на Европейския съюз, обиколи всички православни страни и разговаря с ръководствата им, като ги убеждаваше, че те трябва да изпратят свои представители в Брюксел (тук). Целта е гласът на християните в Европа да стане по-мощен и да се чува, защото „европейските политици са далече от християнството и не искат да ни слушат”, заявяваше той тогава.

Още от влизането на България в Европейския съюз датира поканата към БПЦ за учредяване на нейно представителство в Брюксел. Според митрополит Антоний офисът на представителството ще бъде отворен не по-рано от 1 септември т. г.

На 27 февруари вечерта митрополит Антоний присъства на откриването на изложбата „Съкровищата на България” в централата на Европейската комисия в Брюксел, организирана  по случай националния празник на България. Изложбата беше организирана и открита от еврокомисаря Кристалина Георгиева. На събитието присъстваха зам.-министърът на културата Васил Василев, наши посланици (страната ни има няколко посланика в Брюксел: към Кралсктво Белгия, към НАТО, към Европейския съюз – бел. ред.), депутати от европарламента, българи, работещи в Брюксел, и др. Сред гостите на тържеството беше и нашият свещеник в белгийската столица ставрофорен ик. Димитър Димитров.

В приветствието си към присъстващите митрополит Антоний отбеляза, че днес, макар да живеем в обединена Европа, има много неща, които разделят хората. Събития като честването на Трети март в Брюксел, стават повод за събиране и сплотяване на българите. Митрополитът подчерта, че освен общата родина, история и традиции ние сме обединени и от нашата църква, която се грижи и се моли за всички свои чеда – за тези, които са в България, и за тези, които са извън пределите й по някаква причина. В заключение архиереят призова да помним и подкрепяме това, което ни обединява и ни прави общност.

Митрополит Антоний приветства гостите на изложбата, посветена на България. Вляво, до знамето, в национална носия е еврокомисарят Кристалина Георгиева:

1796440 626001937471274 2086634080 n1505583 626001817471286 57680372 n

Митрополит Антоний и отец Димитър с изпълнителите от формация „Светоглас”, която взе участие в изложбата, представяща съкровищата на България:

1620548 626002660804535 1829906504 n

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9ar8w 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.