Мобилно меню

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (12 Votes)

PictureatВечерта на 1 април 2013 г., на 86-годишна възраст, се престави в Господа Негово Високопреосвещенство бившият Атикийски и Мегаридски митрополит Никодим (Гаджирулис) от Гръцката православна църква. Той беше един от малкото останали живи архиереи, избрани и ръкоположени след идването на военната хунта в Гърция през 1967 г. като опит за оздравяване на висшите църковни среди. Но след свалянето на хунтата и възстановяването на демокрацията в южната ни съседка през юли 1974 г. той и още 11 митрополита бяха отстранени от управлението на своите епархии. До края на живота си митрополит Никодим (вече с титлата Елоски) живееше уединено в Новостудийския манастир "Св. Преображение" в Авлона, Северна Атика, на който беше ктитор и при който беше създал малко братство. Беше известен с богословските си трудове. Издаде в свой превод стихове на св. Григорий Богослов в книгата си „Молението на един светец“ (Ικεσία ενός αγίου).

Във връзка с подготовката на юбилейния сборник за живота и делото на покойния Великотърновски митрополит д-р Стефан през 2011 г. митрополит Никодим с голяма радост беше предоставил множество ценни архивни фотографии от гостуването му в България през м. май 1969 г., когато е придружавал Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним I (също отстранен от архиепископския престол още през 1973 г.). Тогава те са присъствали на тържествата, свързани с честването на 1100-годишнината от блажената кончина на св. Константин-Кирил Философ, а митрополит Стефан е бил определен от Св. Синод на БПЦ да съпровожда гръцките гости, като със своето гостоприемно отношение, отзивчивост и лъчезарно излъчване е оставил в тяхното съзнание прекрасни и незабравими спомени.

Опелото и погребението на митрополит Никодим ще се извършат днес, 2 април, в манастира "Св. Преображение". По предварителни сведения на опелото ще присъстват митрополитите Гортински Йеремия и Етолоакарнанийски Козма.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

На архивната снимка: от ляво на дясно - Атикийският и Мегаридски митрополит Никодим, Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним I и Великотърновският митрополит Стефан в Рилския манастир, 1969 г.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xuw6w 

Разпространяване на статията: