Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

322„Без опело за човек, който се запали“ – информира читателите си църковната информационна агенция VIA от Белград. Направило е впечатление различното отношение към самоубийците у нас, които в отчаянието си от икономическата безизходица се самозапалиха на различни места в страната. Варненският самоубиец Пламен Горанов беше опят с разрешението на митрополита. В град Раднево, Старозагорска епархия, обаче беше погребан неопят 55-годишният Венцеслав Василев, баща на 5 деца, който се самозапали на 26 февруари. Лекарите не успяха да спасят живота му, макар да направиха всичко възможно в продължение на двуседмично лечение.

На молбата на семейството да се извърши опело църквата е зявила, че на "самоубийци опело не се служи". Казано било на близките, че трябва да се изпрати молба до митрополита на Стара Загора, който единствен може да даде разрешение на градския свещеник. Семейството обаче не е било в състояние да отправи такава молба.

От своя страна Община Раднево не обяви ден на траур, както някои граждани искаха, въпреки че все пак някои знамена бяха смъкнати наполовина. Обещано било, че на децата на Василев ще се осигурят работни места. При това за погребението общината е дала помощ на семейството в размер на 4000 лв, а граждани са събрали още 2000.

Роднините посочили, че властта е заплашвала Василев със затвор, защото не е платил сметка за вода на стойност 433 лв.

Василев е само един от многото хора, които през последните дни се самозапалиха заради безизходицата в живота – отбелязва VIA и допълва, че патриарх Неофит е изразил покрусата си от тази трагедия и е призовал съгражданите да не се запалват "по какъвто и да е повод и с каквато и да е цел".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xxfqa 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]