Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
pogrebenie.jpgНа 4 февруари в гр. Прешов, Словакия, се състоя погребението на блаженопочиналия Николай, архиепископ на Прешов и митрополит на Православната църква на Чешките земи и Словакия.
Представители на братските поместни православни църкви се събраха в катедралния храм в Прешов "Св. Александър Невски", за да отдадат последна почит на този достоен архиерей, ръководил мъдро в продължение на шест години християните от една православна църква, разделена в две държави - Чехия и Словакия.

На траурните тържества Българската православна църква беше представена от Великотърновския митрополит Григорий.
На погребението присъстваха още: от Цариградската патриаршия - митрополитът на Швейцария Йеремия, придружаван от протосингела си архимандрит Максим; от страна на Александрийската патриаршия - митрополитът на Аксум (Етиопия) Петър; от Рус.ПЦ - Берлинският и Германски архиепископ Теофан; от Сръб.ПЦ - епископ Василий от Зворничко-Тузланска епархия; от Рум.ПЦ - епископът на Унгария Софроний; от  Гръц.ПЦ митрополитът на Патра Хризостом, придружаван от архим. Прокопий, секретар на веншния отдел на Св. Синод; от Полската ПЦ - митрополит Мирон Хайновски; от Албанската ПЦ - архим. Юстин; митрополитът на Отава и Канада Серафим представляваше Американската ПЦ; от екзархата за Украйна на Рус.ПЦ беше изпратен епископ Агапит Мучаевско-Ужгородски.

Заупокойната света литургия беше оглавена от архиепископа на Прага и Чешките земи Христофор. По време на опелото бяха поднесени съболезнования от президента на Словакия Иван Гашпарович, от представителя на Цариградския патриарх, от  папския нунций,  от страна на представителите на Униатската, Лутеранската и Калвинистката църкви в страната.
Ковчегът с тленните останки на митрополит Николай беше положен в криптата на храм "Св. Александър Невски" (на снимката), където ще се покоят.
Представителите на поместните православни църкви също поднесоха своите съболезнования по повод кончината на митрополит Николай. Съболезнования от името на Българския патриарх Максим, Светия Синод на БПЦ и от свое име изказа и ВТ митрополит Григорий.
Православната църква на Чешките земи и Словакия е пета по численост след Католическата, Лутеранската, Униатската и Калвинистката църкви в Чехия и Словакия. Тя има четири епархии: две в Чешката република - Пражката с предстоятел архиепископ Христофор и на Оломоуц и Бърно с предстоятел епископ Симеон; две в Словакия - овдовялата Прешовска епархия и на Михаловце с предстоятел епископ Йоан.

новият архиепископНа 5 февруари в храма "Св. Александър Невски" беше отслужена св. литургия, в началото на която епископ Йоан Михаловски беше провъзгласен за архиепископ (на снимката) и обявен за временно завеждащ овдовялата Прешовска епархия и местоблюстител на митрополитския престол до избора на нов предстоятел на Православната църква на Чешките земи и Словакия. 

Соб. инф.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auh8 

Разпространяване на статията: