Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

image19120120Група граждани в Грузия са подели инициатива за забрана на жертвоприношенията на животни по религиозни съображения и с тази цел са се обърнали към Грузинския патриарх Илия II, съобщава "Грузия онлайн".

"Ние, долуподписаните, се обръщаме към Вас с голяма надежда. Искаме да се докоснем до болезнената за мнозина тема за "жертвоприношенията". Надявахме се, че Грузинската църква ще предприеме някакви мерки за прекратяването на тази жестокост, но за съжаление нещата се влошават. Жертвоприношението е езически ритуал и не отговаря на учението на Православието. За съжаление паството на нашата Църква няма информация за това и смята, че жертвоприношението на животно е приемливо и нормално, но паството не бива да се упреква за това, защото и самите свещенослужители гледат през пръсти на принасянето в жертва на животни. Те не се опитват да обяснят на хората, че това е неприемливо. Много вярващи се въздържат на празници да ходят на църква, за да не стават свидетели на кървавото зрелище. Липсата на информация сред паството фактически е равносилно на престъпление от страна на нашата Църква. Изхождайки от гореказаното, с голямо уважение Ви молим да дадете своя принос за прекратяването на жертвоприношенията на животни край храмовете. Заедно с това искаме да отбележим, че някои църковнослужители настройват вярващите срещу домашните животни и им забраняват да ги отглеждат вкъщи, понеже уж били нечисти", се казва в обръщението.

Обичаят да се жертва някакво животно, за да се изрази благодарност към Бога при големи празници, е навлязъл в Грузинската църква под арменско влияние. В Арменската църква този аналог на българския курбан се нарича "матах". Обичаят е напълно непознат в Руската църква. През изминалата година в Москва беше издадена забрана за жертвоприношение на животни дори за мюсюлманския Курбан-Байрам под влияние на остри протести от страна на жителите на столицата и природозащитници. Мюсюлманите можеха да си купуват жертвено месо от специално обозначена джамия в града или от мюсюлманска кланица извън столицата.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xppq3 

Разпространяване на статията: