Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

007335Команският архиепископ Гавриил е връчил на 8 януари своята оставка на Вселенския патриарх Вартоломей, с която се оттегля от управлението на т. нар. Руски екзархат в Западна Европа, но в юрисдикцията на Цариградската патриаршия. В оставката са посочени здравословни мотиви за решението, поради което архиепископът моли да бъде пенсиониран. В близките дни архиеп. Гавриил ще отправи пастирско обръщение към своето паство, съобщава romfea.

Команският архиеп. Гавриил (де Вилдер) е роден през 1946 г. във фламандско католическо семейство в Белгия. Като студент по католическо богословие се запознава с православната вяра от срещи с руски православни емигранти и преминава в православието. Ръкоположен е за целибатен свещеник и служи в енории в Белгия и Холандия. През 1994 г. приема монашество, а през 2001 г. е избран от синода на Цариградската патриаршия и ръкоположен за Комански епископ. След това служи като викарий на архиепископа, оглавяващ Руския екзархат. От 2003 г. поема и ръководството на архиепископията на руските енории в Западна Европа под юрисдикцията на Вселенската патриаршия. И при неговото управление отношенията на архиепископията с Московската патриаршия остават обтегнати.  Сред по-известните кризи са разколът в Сурожска епархия през 2006 г. и спорът за храма ""Св. Николай" в гр. Ница, Франция, който беше присъден от френските власти на Русия. Едва през 2011 г. се стигна до съслужение с главата на Руската задгранична църква (Московска патриаршия) митр. Иларион (Капрал).  

Архиепископията на руските църкви в Западна Европа е отделна епархия в състава на Вселенската патриаршия с център в Париж, създадена през 1921 г. с указа на патриарх Тихон за образуването на "Временна администрация на руските енории в Зап. Европа". От 1931 г. минава към Вселенска патриаршия с името "Временна екзархия на светия апостолски и патриаршески престол на Константинопол в Зап. Европа". В ново време Руската православна църква - Московска патриаршия се стреми след обединението с Руската задгранична църква да присъедини към своята юрисдикция всички руски енории в Зап. Европа. Засега това се оказва невъзможно, още повече че голяма част от вярващите в тази (под)юрисдикция вече не са от руски произход и не виждат основание да минават към РПЦ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a6udc 

Разпространяване на статията: