Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

КръстПрез 2012 г. Православната църква причисли към лика на светците нови Божии угодници, повечето от които живели в размирния XX век - столетие на кръвопролитни войни и войнстващ атеизъм, когато човечеството дава милиони жертви. От началото на XXI век поместните православни църкви канонизираха много от своите новомъченици, като най-активен е този процес в Руската и Украинската православни църкви. Канонизации през изминалата 2012 г. извършиха Вселенска патриаршия, Руската, Украинската, Грузинската и Сръбската православни църкви. Ето имената на някои от новите светии на Православието, чиято памет вярващите тържествено ще отбелязват занапред. Според установения ред всички поместни църкви информираха Българската патриаршия за извършените канонизации. Всяка поместна църква сама решава кои от тях да включи в своя богослужебен календар. Канонизации на убити монаси по време на османското робство извърши и Македонската православна църква.

Св. мъченик Александър Шморел. Паметта му се чества на 13 юли.Александър Шморел През февруари т. г. Руската православна църква канонизира в Мюнхен Александър Шморел, убит на 13 юли 1943 г. в мюнхенския затвор Щаделхайм заради антифашистката си дейност и изповядването на православната вяра. Това е първата канонизация след обединението на Московска патриаршия и Задграничната църква. Александър Шморел беше причислен към лика на местно почитаните светци още през 2007 г. от Руската задгранична църква.

chernobylСвщмчк. Сергий Бондаренко. Паметта му се чества на 21 август.

На 26 април Украинската православна църква канонизира в Чернобил прот. Сергий Бондаренко, разстрелян от болшевиките на 21 август 1937 г. заради това, че отказва да призове вярващите да се откажат от вярата си на Пасха същата година. В деня на Христовата победа над смъртта той поздравил вярващите с „Христос възкресе” вместо очакваното от комунистите отречение от Христа. Бил заловен, измъчван и накрая умира мъченически. Канонизацията му беше в деня на 26-годишнината от Чернобилската трагедия.

35552 pСв. 40 деца Момишички мъченици и техните двама наставници.

На 19 май в храма „Св. Сава” в Белград Сръбската православна църква канонизира 40 деца мъченици и техните двама наставници-свещеници, изгорени живи от турците през 1688 г. Почитта към тях започва много преди канонизацията им, а през тази година те бяха официално причислени към лика на светците и включени в Сръбския православен календар.

 

Sofia-1a 3Преп. София (Гринева), свещ. Александър Шишин, свещ. Философ Зябрев, прот. Теодосий Станкевич и свещ. Митрофан Воздвиженский


През август Украинската православна църква канонизира игуменката на Покровския манастир в Киев преп. София (Гринева), както и още четирима свещеници-новомъченици, пострадали от комунистическата власт. За всичките са съставени тропари, иконографски изображения, а останките им ще се почитат като св. мощи.

 

12760198Преп. Илия Пророк (Макеевски). Паметта му се чества на 17 април.

На 23 септември Украинската православна църква канонизира стареца схимонах Илия Пророк (1837-1946 г.). Той е бил широко известен във времето на съветския атеистичен режим със своите предсказания и изцеления. Дълго време подвизавал се на Света Гора в руския скит „Св. пророк Илия”, той завършва живота си в родното си село Макеевка. Там беше извършена и неговата канонизация.

 

Преп. Никифор Прокажени. Паметта му се чества на 4 януариosiosnikiforoslepros

В началото на декември Св. Синод на Константинополската църква причисли към лика на светците преп. Никифор Прокажени. Св. Никифор бил прославен от Бога с даровете на пророчеството и утешението на страдащите заради безграничното си търпение и благостта, с която понасял тежкото си заболяване. В спомените на съвременниците си остава с това, че през целия си живот не наскърбил нито един човек. След смъртта му Бог прославя светите му мощи с благоухание.

nПреп. Гавриил (Ургебадзе). Паметта му се чества на 2 ноември.

На 20 декември Грузинската православна църква причисли към лика на светците стареца Гавриил Ургебадзе (1929-1995 г.). Бог го дарява с харизмата да привежда хората към покаяние и с дара на чудотворството. Почитан е като светец в родината си приживе и след смъртта си още преди официалната му канонизация заради многобройните свидетелства за придобиването на Светия Дух.

 

 

trojca-monasiПрпмчц. Евнувий, Паисий и Аверкий. Паметта им се чества в Македонската православна църква на 2 август и 27 март.

На 2 август Македонската православна църква канонизира тримата преподобномъченици Евнувий, Паисий и Аверкий, убити в манастира в Кичево през 1588 г. от турците. Тяхната канонизация беше посветена на 45-годишнината от обявяването на автокефалията на Македонската църква. Поради този едностранен акт, който досега не е признат от останалите поместни Църкви, МПЦ вече почти половин век е в схизма.

 

sv Bitolski Machenici40 битолски мъченици. Паметта им се чества в Македонската православна църква на 9 март.

На 28 октомври в църквата "Св. Димитър" в Битоля беше извършена канонизацията на 40 преподобномъченици от Битоля. Битолските мъченици са монаси, подвизавали се в различни скитове и манастири в околностите на Битоля. Убити са от турците на 9 март 1385 г., а телата им били разпръснати из труднодостъпни места. На мястото на тяхната смърт бил издигнат манастир.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9rk4 

Разпространяване на статията: