Мобилно меню

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)

1-01120121528Юридическият факултет към Университета в Катандзаро „Маня Греча“ (Италия) и Институтът „Св. Дионисий Малки“ към епархията на Румънската православна църква в Италия организираха за трета поредна година международна конференция по каноническо право „Св. Дионисиеви четения“. Форумът се проведе в сътрудничество с университетите „Маня Греча“ в Катанзаро, „Данте Алигиели“ в Реджо, Калабрия, университета на Катания, Сицилия.

"Вселенският събор" беше темата на третото издание на Дионисиевите четения, проведено в периода 5-12 ноември в Южна Италия. Първите две бяха през 2010 г. в Катандзаро, на тема "Църковната провинция", и в Будва, Черна Гора, през 2011 г. на тема: "Връзката между епископа и неговата църква".

През 2011 г. в Будва в манастира „Успение Богородично“ в Подмайне (Подострог) с благословението на Сръбския патриарх Ириней и гостоприемството на Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий, с участието на Преосвещения Йоан, епископ на Лепавина, патриаршески викарий на Сръбската православна църква за Косово, участниците в конференцията се включиха в тържествата в чест на св. ап. Лука и св. Петър Цетински.

В тазгодишната конференция участваха духовници, богослови, изследователи и преподаватели от различни университети и институти от различни страни: Русия, Румъния, Черна Гора, България, Италия, Беларус, Сърбия, Белгия, Украйна, Великобритания, Гърция, Египет и др.

Темата на третото издание - „Вселенският събор“ - беше разгледана в докладите на участниците  от догматическа, каноническа, литургическа и пастирска гледна точка.

Конференцията беше открита със слово и благослов от епископ Силуан (Спан), обгрижващ румънските православни църковни общини в Италия.

Основните доклади бяха представени от специалисти в областта на римското, византийско и каноническото право, литургиката, историята и патрологията. Сред лекторите беше и Г. Бароне-Адези от Италия, който през месец юли 2011 г. взе участие в софийската конференция, посветена на годишнината от Едикта на император Галерий, издаден в Сердика през 311 г. и организирана от Юридическия факултет на СУ и Столична община.

Българската академична общност беше представена от преподавателя от Богословския факултет на СУ дякон Иван Иванов.

Беше взето решение следващото издание на „Св. Дионисиеви четения“ на тема „Патриаршията“ да бъде в София, където е проведен Сердикийският събор.

По време на конференцията, след като беше съобщено за кончината на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, участниците в научния форум взеха решение да се извърши заупокойна служба за Българския предстоятел. На 8 ноември, Архангеловден, в православения манастир “Св. Йоан Теристис” в Бивонджи, Катандзаро, беше отслужена заупокойна съборна света Литургия за патриарх Максим, в която взеха участие духовници от поместните православни църкви, дошли на конференцията.

В програмата на конференцията бяха включени и поклоннически пътувания до Рим, Неапол, Калабрия и Сицилия, бяха посетени по-важните места, съхранили православната традиция и вяра сред жителите на Италия, където в момента православните извършват своята мисионерска дейност.

Бел. ред.: Св. Дионисий е роден в Малка Скития, т. е. Добруджа, във втората половина на 5 век, става монах и по-късно служи в църквата в Рим. Известен е с въвеждането на християнското летоброене "от Рождество Христово". Румънската църква го причисли към светците със свой акт от 8 юли 2008 г.

Заупокойната служба за Негово Светейшество патриарх Максим:

DSCF0823

DSCF0825

DSCF0829


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/akdkh 

Разпространяване на статията: