Мобилно меню

2.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 2.14 (7 Votes)
FFБрегалнишкият митр. Иларион отказа да отслужи панихида в памет на Тодор Алексадров, пише днес македонският вестник “Дневник”. Инициативата за помена в щипското Ново село е била местната организация на ВМРО-Народна партия в Щип.

Митр. Иларион е отказал да отслужи панихидата заради изявления на лидера на партията Любчо Георгиевски, който нарекъл отлъчения от Македонската православна църква Охридски архиепископ Йован Вранишковски (Сръбска патриаршия) "политически затворник", с което бил нанесъл удар на църковната и националната идентичност.

От МПЦ са изразили учудване от решението на владиката, тъй като отслужването на панихида никога не се отказва, защото става дума за молитва за упокоение на душата на покойния. Говорителят на Синода митр. Тимотей е заявил, че той не би отказал отслужването на заупокойна молитва."Аз не бих постъпил така. Като църква трябва да се молим за душите на починалите, а за другото ще решава Господ. На решението ми не би повлиял фактът, че панихидата е поръчана от политическата партия, ръководена от Любчо Георгиевски. Политиците си позволяват да говорят много работи, но в случая важното е дали той е отлъчен от Църквата. А така излиза, че ако Георгиевски отиде в някоя църква в Брегалничка епархия, той не би трябвало да участва в някой обряд или панихида, защото владиката смята така. Това важи само, ако той е отлъчен, а това не е така".

Друг владика, пожелал да остане анонимен, от своя страна е заявил, че партийните лидери се променят постоянно, а те като Църква имат мисия да се молят за душите на починалите. "Партийните лидери се сменят, а ние като Църква имаме постоянната мисия да се молим за душите на починалите хора. Затова не биваше да се отхвърля молбата да се отслужи такава служба. Длъжни сме да се молим за всички, освен за невярващите и за разколниците - така предвиждат църковните канони".

Самият Брегалнишки владика отказа да коментира случая.

Отслужването на панихиди за Тодор Александров в Македония е свързано още от самото начало със скандали. Първият конфликт възниква още преди 15 години, когато в същото щипско Ново село тогавашният Брегалнишки владика Стефан, сега предстоятел на МПЦ, разрешава да се отслужи панихида за него, предизвиквайки много протести в политическите и църковни кръгове. Полошко-кумановският митр. Кирил обвинил тогава Брегалнишкия Стефан, че е направил нещо недопустимо, позволявайки "молитва за злосторници, чиито грехове не могат да бъдат простени". На това Стефан отговаря, че Църквата е длъжна да се моли за душите на всички починали хора. Тогава той получи подкрепата на останалите митрополити на МПЦ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3audh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]