Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

kyrillosМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил е на четиридневно посещение в Кипър. Това е поредната "мирна визита" на Руския патриарх след неговата интронизация. За нея бе съобщено по време на неговото "мирно посещение" в България. В приветствените слова на предстоятеля на Московска патриаршия и домакина Кипърския архиепископ Хризостом доминираше темата за кипърския проблем и запазването на християнския и гръцки характер на острова, както и за добрите връзки и традиционна взаимна подкрепа между двете църкви и двата православни народа. Патриарх Кирил подари на архиеп. Хризостом икона на св. Богородица, която ще бъде поставена в синодната заседателна зала, и му пожела св. Богородица да помогне на кипърския народ да преодолее изпитанията, на които е подложен през последните 38 години.

Повече от хиляда рускоезични жители на Кипър се събраха на първата копка на руски православен храм в Лимасол. Тържествената церемония се водеше от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. В Кипър живеят около 60 хиляди рускоезични граждани – половината от тях са понтийски гърци от южна Русия и други страни от ОНД. Храмът обаче няма да е под юрисдикцията на Московска патриаршия, а ще бъде към местната епархия на Кипърската църква. Службата в него ще се води от руски свещеник на църковно-славянски език. Кипърската църква, както и гръкоезичните патриаршии, не допускат на територията на техните юрисдикции да се основават църкви по етнически признак, които да са под юрисдикцията на чужда църква. Неспазването на това канонично изискване е причина за прекъсването на евхаристийното общение между Йерусалимската патриаршия и Румънската църква, както и обтегнатите отношения между Йерусалимската патриаршия и Руската църква по Св. Земи. За приемлива се смята практиката да се организират енории, в които служат свещеници от съответните националности на своя език, но те задължително са част от поместната православна църква. На този принцип функционира и българска енория в Атина.

Руската църква в Лимасол ще се казва "Св. Николай" и е по проект на архитектурното бюро "Воронцов". Ако се съди по проекта, храмът ще напомня на изградената неотдавна в Хавана подобна руска църква. Храмът е предназначен за около 600 души. Засега са събрани само една пета от необходимите за изграждането на църковната сграда 5 милиона евро. Патриарх Кирил благослови вярващите, за да успеят да съберат останалите средства за строежа.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auxy 

Разпространяване на статията: