Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

koinotitaНа 14 май се проведе обявеното предварително заседание на разширения, двоен състав на свещения Кинотис, управата на Св. Гора, с участието на 20-те представители на манастирите и 20-те игумени. Поводът беше решението на гръцката държава да приложи закона, според който недвижимото манастирско имущество извън Атон се облага с данък върху сградите и приходите от тях. Законът освобождава от данък само култовите сгради. Крайното решение, което публикува св. Кинотис, няма ултимативен характер, както беше обявено по-рано. На предишното заседание на светогорската управа се говореше за ултиматум към гръцката държава до 15 май, когато се очакваше да бъде сформирано ново правителство, за да отмени действието на закона спрямо атонското имущество. В противен случай се твърдеше, че Св. Гора ще прекъсне административни отношения с Гърция, ще потърси морална и материална помощ от други православни държави и ще обяви, че е "под гонение". В гръцката преса тези намерения бяха оценени като наддмощие на "хардлайнерите" на Света Гора, които имат крайно тълкуване за автономния статут на Света Гора, който е утвърден от конституцията, а също и като опит за блъфиране, който и в миналото е давал резултати.

На последното заседание обаче са преобладавали умерените гласове. В решението, публикувано от Ромфеа, се казва, че във връзка с появилите се безотговорни публикации за преустановяване на връзките между Св. Гора и гръцката държава заради данъчното облагане е необходимо е да се заяви във всички посоки, че Света Гора е неразривна част от гръцката държава и за решаването на проблемите си се опитва да сътрудничи конструктивно и плодотворно с нейните представители. Светогорските отци заявяват, че те страдат заедно с целия гръцки народ в условията на общата духовна и икономическа криза. "Св. Гора е хилядолетна духовна общност, която някогашните ктитори на свещените манастири дариха с поземлени метоси извън нейните граници, за да може тя да оцелява и да изпълнява своята историческа и духовна мисия. По този начин Св. Гора успя да участва и да подкрепи нацията в нейните исторически перипетии, отдавайки монаси, продукти и безценни предмети. През 1924 г. предаде около 1 200 000 декара земеделска земя за компенсиране на бежанците от малоазийската катастрофа. След освобождаването на Света Гора от османско робство Гръцката държава призна всичко изброено по-горе и утвърди древния й автономен статут с отделна статия от гръцката конституция и със съвместна декларация на Европейския съюз. В правните рамки на този статут се предвижда запазването на специален данъчен режим".

По-нататък светогорското ръководство пише, че тези специални облекчения в последно време са нарушени и така се налага непосилно облагане на недвижимостите извън Св. Гора, приходите от които стигат само за поддържането (но не и за реставрацията) на сградите, живота на монасите и гостоприемството на поклонниците. И понеже този въпрос е от жизнено значение и е въпрос на оцеляване, Св. Гора иска от властите да се запази съществувалият преди това данъчен режим, което е било разбрано от политическото ръководство и затова те се надяват и на неговото законодателно решение. Накрая светогорските отци се молят Бог да даде сили в търпението на гръцкия народ, но и да просвети неговите политически водачи, за да намерят най-доброто решение за родината и за Света Гора. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3au3q 

Разпространяване на статията: