Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
В проповедта си в деня на св. Филарет Московски, Руският патриарх Кирил, призова архипастирите да не жалят собствения си живот в служението си на Бога и да бъдат пример за църковните хора.

„Архиереят е този, когото гледа целият народ, този, който управлява духовенството, този, който трябва да бъде пример за всички. Но не може да бъдеш пример, без да отдаваш живота си” - каза патриарх Кирил в проповедта си в храма на Христос Спасителя в Москва.

„За пример може да служи само този човек, който не щади своите сили и своето време, за да служи на Господа. Тогава не са необходими нито хвалебствени речи, нито хвалебствени статии. Тогава животът на свещенослужителя и още повече на архиерея, съвсем естествено ще бъде пример за мнозина”, - добави той.

Предстоятелят на Руската църква посочи като образец за архиерейско служение светителя Филарет Московски, който по думите на патриарха, интелектуално е изпреварил своето време, но не бил разбран от всички и бил подлаган на критика по време на живота му, а и след смъртта му.

„Най-голямото нещастие за свещенослужителя е, ако той стане причина за съблазън. Ако Господ, обръщайки се към всички, е казал, че за такъв е: „по-добре, ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето”, то колко повече тези страшни думи се отнасят към този, към когото са обърнати погледите на верните в търсене на идеал в живота, в търсене на пример!” - отбеляза патриарха.

„Днешният ден учи на първо място архипастирите и пастирите какво означава да поемеш отговорност за служение в Църквата Христова. Чудният образ и житейският пример на светителя Филарет ни дават най-ярко потвърждение на огнените думи от Евангелието за светлината, за съблазните и воденичния камък”, - каза в заключение патриарх Кирил.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a966 

Разпространяване на статията: