Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
На 30 и 31 октомври в черногорския град Будва за втора поредна година се проведе международната конферения по каноническо право „Colloqui Dionisiani“. Форумът се провежда в манастира „Успение Богородично“ в Подмайне (Подострог) с благословението на Сръбския патриарх Ириней и гостоприемството на Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий. Конференцията се организира от Вселенската патриаршия  в сътрудничество с юридическия факултет към университета в Катандзаро „Magna Graeciа“ (Италия) и с института "Св. Дионисий Малки" към Румънската патриаршия.

Форумът беше открит с тържествено богослужение в чест на св. ап. Лука и св. Петър Цетински. В него взеха участие духовници, богослови, изследователи и преподаватели от различни университети и институти от Русия, Румъния, Черна Гора, България, Италия, Беларус, Сърбия, Белгия и др.

Председател на конференцията беше епископът на Лепавина Йован, викарий на Сръбския патриарх за Косово.

Темата на конференцията „Епископското служение“ беше насочена към изясняване на въпроси, свързани с древната апостолска традиция и съвременното състояние на епископското служение в Църквата – проблеми на каноническото, литургическото, пастирското и административно служение на епископа.

Главни организатори на научния форум бяха проф. Бароне-Адези от Италия, специалист по римско и византийско право, който през месец юли взе участие в международната конференция в София по повод годишнината от Едикта на император Галерий, издаден в Сердика през 311 г., и проф. Антонино Мантинео, специалист по църковно и канонично право.

България беше представена от трима преподаватели от Богословския факултет на СУ: доц. Дилян Николчев с доклад на тема „За каноничния смисъл на «пожизненото служение» на православния епископ (безусловно или под условие е то?)“, доц. д-р дякон Иван Иванов с доклад на тема „Oratio-Confessio-Vita: литургична, пастирска, каноническа хармония в служението на епископа“ и доц. Костадин Нушев, като ръководител на научно-изследователски проект към катедра Практическо богословие. Участието в този форум на българските учени е част от академичната политика на катедрата за разширяване на научната и изследователска международна дейност.

Снимки: Черногорско-Приморска митрополияКратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a9wk 

Разпространяване на статията: