Мобилно меню

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (20 Votes)
С благословението на Западно– и Средноевропейския митрополит Симеон неговият викарий Константийски епископ Антоний, придружаван от секретаря на митрополията Пламен Димов, посети Българската православна църковна община "Св. Николай Мирликийски"  в Прага. Архиерейската визита беше през периода 18-21 март. Тя се състоя по покана на българския свещеник в чешката столица Пламен Тодоров и църковното настоятелство.

На 19 март епископ Антоний се срещна с временно изпълняващия длъжността посланик на Р. България в Прага г-н Марин Йовчевски и екипа на българското посолство. По време на срещата беше обсъдена възможността за предприемането на съвместни действия от страна на Западно- и Средноевропейската епархия и българската държава в лицето на посолството за постъпки пред католическата и евангелската църква за предоставянето на самостоятелен храм на българската православна общност в Прага. В късния следобед епископ Антоний се срещна с директора на българската гимназия „Д-р Петър Берон” Еленко Начев. Българското училище в Прага е държавно средно общообразователно учебно заведение, което функционира извън територията на България. Към момента в него се обучават 92 ученика. По време на разговора с директора българският архиерей подчерта, че за сънародниците ни зад граница храмът и училището са двете основни просветни огнища, в които трябва да се възпитават и малки, и големи във вяра, морални ценности и патриотизъм.

На следващия ден, 20 март – Неделя на св. Григорий Палама, по покана на предстоятеля на Чешката и Словашка православна църква, архиепископа на Прага Христофор епископ Антоний и свещеник Пламен Тодоров взеха участие в светата Литургия, оглавена от Негово Блаженство в храм „Успение на Пресвета Богородица” в Олшанските гробища на Прага. По време на богослужението духовниците се помолиха и за бедстващите японци, понасящи последствията от опустошителното природно бедствие. След св. Литургия архиепископ Христофор благодари на епископ Антоний за съвместната богослужба, като изпрати своя братски молитвен поздрав на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. Епископ Антоний от името на митрополит Симеон изказа благодарност на архиепископ Христофор, който винаги подкрепя българската църковна община в Прага и нейния предстоятел свещеник Пламен Тодоров.

Изборът на храм за съвместното богослужение не беше случаен. Църквата се намира в Олшанските гробища, където са погребани тленните останки на българските, английски и руски войни, дали живота си за свободата на Чехословакия през 1945 г. Преди началото на св. Литургия епископ Антоний и придружаващите го лица се помолиха пред гробовете на загиналите български войни, Бог да ги упокои и прости. След това любезните домакини от българското посолство в Прага в лицето на Марин Йовчевски дадоха празничен постен обяд, на който присъстваха архиепископ Христофор, епископ Антоний,  свещеник Пламен Тодоров и придружаващите ги лица.
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ax6x 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]