Мобилно меню

2.0526315789474 1 1 1 1 1 Rating 2.05 (19 Votes)

1_6.gifКоалицинното правителство на Обединеното кралство обмисля законови промени, с които да даде възможност на двойките с хомосексуална ориентация да провеждат сватбените си церемонии в сгради за религиозни събития.

В края на седмицата се очаква министърът на равноправието Лин Федърстоун, член на либерал-демократичната партия, да отмени забраната за провеждане на ритуали по сключване на т. нар. граждански партньорства в молитвени домове.

Решението, което най-вероятно ще позволи библейски чтения и песнопения по време на церемонитте, се очаква да бъде посрещнато с възторг от сдруженията за права на хомосексуалистите и с противопоставяне от страна на традиционалистите в Англиканската църква, останалите традиционни религии и Консервативната партия.

Въпреки това очакванията са малцинствените религиозни групи като унитарианците, либералните евреи и квакерите, които вече бракосъчетават хомосексуалисти, да симпатизират на решението.

„Към момента правителството обмисля следващите си действия по отношение на гражданските партньорства, включително начините, по които някои религиозни организации ще дават възможност на еднополови двойки да регистрират връзката си в религиозна обстановка, в случай че пожелаят това“, съобщи говорител на Службата по равноправие в Обединеното кралство миналата вечер. „Министрите се срещнаха с широк кръг от хора и организации, за да чуят техните гледища по въпроса. Официалната позиция ще бъде оповестена своевременно“, добави той.

Не стана ясно обаче дали промените в закона ще позволят церемониите по сключване на граждански партьорства да заприличат на традиционните сватби между хетеросексуални пратньори, както и дали терминът „брак“ ще бъде официално използван за тях. Гражданските партьорства, които бяха въведени в Обединеното краство през 2004 г., дават голяма част от законовите права, придобивани при сключване на брак. Повечето хомосексуалисти обаче ги разглеждат като „празни“, тъй като според тях им липсвала дълбочината, предавана от религиозната церемония. Независимо от факта, че голяма част от англиканския клир благославя хомосексуалното съжителство, все още не съществува официална църковна церемония. Този въпрос доведе до множество разделения в Англиканската църква.

Папа Бенедикт Шестнадесети вече няколко пъти заклейми еднополовите бракове и хомосексуалните взаимоотношения като „деструктивни за Божието дело“.

През 2009 г. квакерите, които от две десетилетия одобряват съюза между хора от еднакъв пол, се съгласиха да извършват сватбени церемонии на хомосексуални двойки, като още преди това подтикваха правителството да измени закона, за да даде правомощия на квакерски служители по сключване на граждански бракове да водят церемониите по сключване на еднополовите партьорства като сватби.

Браковете между хомосексуалисти са законни само в няколко държави, сред които Канада, Исландия, Холандия, ЮАР, Швеция, Испания и някои щати на САЩ.

В свое интервю от 2009 г. сегашният премиер-министър на Обединеното краство Дейвид Камерън предложи еднополовите бракове да бъдат поставени наравно с обикновените, но призна, че мнението му не се приема от всички членове на неговата партия.

Превод: Кирил Терзийски


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axx8 

Разпространяване на статията: