Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
1_102.jpgНов скандал избухна в Македония, след като преди два дни стотина души - членове и симпатизанти на участващия във властта албански Демократичен съюз за интеграция, нахлуха в скопското Кале и разрушиха част от строящата се там църква. Средновековната крепост в момента се реставрира по програма на правителството, но албанският коалиционен партньор остро се противопоставя на строежа на църква, която е съществувала там през 14-ти век. Нейната реставрация не е съгласувана между коалиционните партньори в македонското правителство и силно обтегна отношенията между тях.
 
Днес две групи протестиращи се събират на скопското Кале, съобщи електронното издание press24. Едната е организирана през фейсбук и една - от неправителствената организация "Разбуди се". Двете групи са на привърженици и противници на изграждането на църква-музей, който преди два дни беше разрушен в присъствието на партийни функционери от ДСИ. Във фейсбук до момента 3500 души са заявили своето присъствие пред църквата "Свети Спас" между 11,30 ч и 14,30 ч (12,30-15.30 ч българско време). В двора на църквата "Свети Спас" е гробът на Гоце Делчев и в призива към желаещите да се съберат се посочва, че са поканени всички македонци, патриоти, да заявят желанието си да се изгради църквата. Групата е кръстена "Църква на Кале".

В същото време неправителствената организация "Разбуди се" на пресконференция на Кале в 13 часа местно време (14 часа българско време) ще заяви присъствието на 18 неправителствени организации и албански историци, които са против изграждането на църквата. "Надяваме се, че политическите партии няма да позволят курбан да станат междуетническите отношения, само и само да се изгради този обект", се казва в съобщението на "Разбуди се".

Политическите партии засега не са изразили отношението си към двата паралелни протеста.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k8c8 

Разпространяване на статията: