Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
1_52.jpgЗадарският архидиоцез на Римокатолическата църква (Хърватия) е предала мощите на св. Симеон Богоприемец на Йерусалимската патриаршия. По думите на архиепископ Теофилакт от Йерусалимската патриаршия този акт „трябва да бъде записан със златни букви в историята на Йерусалимската православна църква”.

Нетленните мощи на св. Симеон Богоприемец, държал в ръцете си Богомладенеца Иисус, Който съгласно старозаветната заповед (Изх. 34:19-20, Числ. 18:15-16) е бил представен Богу в Йерусалимския храм, са били пренесени от Йерусалим в Константинопол по времето на император Юстиниан. Те били положени в новопостроения от Юстиниан храм в чест на св. ап. Яков, брат Господен. През ХІІІ век след края на ІV кръстоносен поход, завършил с разграбването на Константинопол от западните рицари, мощите на св. Симеон заедно с много други безценни реликви били отнесени на Запад. Първоначално мощите на светеца е трябвало да бъдат пренесени във Венеция, но разразилата се буря в Адриатическо море принудила кораба, пренасящ мощите, да потърси убежище на днешното хърватско крайбрежие, което тогава се намирало под контрола на Венеция. Така мощите на св. Симеон Богоприемец останали в днешния гр. Задар.

По време на поклонническо пътуване през 2007 г., предприето от католическия архиепископ на Задар Иван Прендя, той се срещнал с Йерусалимския патриарх Теофил ІІІ. На срещата било обсъдено и евентуалното връщане на мощите в Йерусалим, в православния манастир, посветен на светеца. През януари 2009 г. архиепископ Прендя умира, но неговият приемник, архиепископ Зелимир Пулич, изпълнява обещанието на предшественика си по катедра. През изтеклата седмица на тържествена церемония в Задар мощите на св. Симеон Богоприемец са били предадени на представителя на Йерусалимската патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aaqq 

Разпространяване на статията: