Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)
1_16.jpgЗа пореден път от 17 до 19 септември т. г. в гр. Серес (Сяр), Северна Гърция, се провежда международен конгрес на преподаватели по Свещено Писание на Стария и Новия Завет във висшите православните богословски школи. За дванайсети път учени-библеисти, епископи и свещеници, както и учители по вероучение, се събират да разискват важни библейски въпроси. Организираната от Дружеството на православните библеисти 12-а конференция тази година е на тема „Богословът и евангелистът Йоан: въведителни, филологични, тълкувателни и богословски теми на неговото евангелие”. Заседанията се откриха на 17 септември сутринта с водосвет, отслужен от митрополита на Сяр и Нигрита Теолог, който се явява домакин на конференцията. На откриването присъстваха 12 архиереи от различни епархии в Гърция, както и българският Неврокопски митрополит Натанаил, чиято епархия е съседна на Сярската.

P9180214.JPG
Така зададената тема е разглеждана всестранно в многобройните доклади. Още в самото начало старозаветните библеисти като проф. Димитриос Каймакис и д-р Александра Паланца (съответно от Солунския и Атинския богословски факултет) наблегнаха на необходимостта, използваните в Евангелието на Йоан понятия (като светлина, истина и др.) да се разглеждат последователно, като се започва от тяхното значение в Свещеното Писание на Стария Завет. Двамата учени широко използваха типологическия тълкувателен метод, както и методите на умерената текстова критика.

Конференцията започна с докладите, разглеждащи произхода на самото Евангелие, неговия автор и разбира се, тълкувания на избрани новозаветни текстове. Доклади изнесоха известните професори Йоан Каравидопулос („От историческия Иисус до Иисус в Евангелието според Йоан”), Петрос Василиадис („Софиологическата основа на богословието на четвъртото Евангелие”) и Йоан Галанис („Елините в Евангелието според Йоан”).
От Румъния участва проф. прот. Константин Коман от Православния богословски факултет в Букурещ, а от Ливан – архим. проф. Яков Халил, преподавател в Баламандския богословски факултет. От България участват проф. д-р Иван Желев Димитров (преподавател по Свещено Писание на Новия Завет), който ще председателства заседанието на 19 септември, доц. д-р Димитър Попмаринов Киров (декан на Православния богословския факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”), гл. ас. Яна Драгомирова от катедрата по Теология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и гл. ас. Анна Маринова от Богословския факултет на СУ.

Богатата тематика и разговорите с професори и колеги от различните университети са особено ценни за бъдещата работа особено на библеистите, които сега започват своето развитие. Различните идеи и погледи към свещените текстове вдъхновяват бъдещи изследвания и дават надежда, че дори в условията на икономическа криза при добро взаимно желание и сътрудничество между библеистите и клира на Църквата могат да се постигнат чудесни резултати.

Конференцията ще завърши на 19 септември, неделя, когато митрополит Теолог заедно с епископи, свещеници и Божия народ ще отслужи Литургия в храма „Св. Теодори (Тирон и Стратилат)”, както и с последното заседание, председателствано от проф. Иван Желев.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aa4d 

Разпространяване на статията: