Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)
1_65.jpgПредседателят на интернет-службата на Ватикана Лусио Руис е представил революционна програма за цифрова евангелизация.

Въпреки че през март 2007 г. папа Бенедикт ХVІ остро разкритикува глобалната мрежа като място „с разрушително въздействие върху ума на младите хора”, днес  той има собствен акаунт на Facebook, видеоканал на YouTube и собствен социален портал Pope2You.

Според Руис през ХХІ век поради масовото преминаване на паството във виртуалния свят римокатолическите свещеници са длъжни да го последват и да намерят нов език и нови средства за проповед.

На специално свикана прес-конференция Руис обясни, че енорийските свещеници не трябва повече да се самоограничават в проповедта си. Привличането на вярващи към енориите само с биенето на църковната камбана вече не е достатъчно. „На много места църковните камбани вече не се бият, но и там, където се бият, хората не отиват в храма. Необходимо е да се излезе на проповед и да се донесе до паството Благата вест”, се цитира Руис от испанския вестник El Mundo.

Цифровата епоха е предизвикателство за всички свещеници, а „не само за тези, които обичат да се разхождат из виртуалния свят”, затова свещенослужителите трябва да приемат това предизвикателство и да се научат да „оцеляват” в Интернет, да овладеят интернет-жаргона, да овладят технологията, да могат да се ориентират в новото пространство, да изучат навиците и увлеченията на новото общество.

„Проповедта, както е я извършвал блаж. Августин, е била уместна в неговата епоха, но не е подходяща за нашата, когато младежта общува едновременно в няколко „прозореца”, допълва Руис.

Според него Facebook се явява едно отлично поле за проповед. „Църквата е длъжна да присъства във Facebook, защото там има вярващи хора”.

„Ние не изпитваме липса на ресурси. Това, което трябва да направим, е да обединим нашите усилия и стратегии. Ако го направим, ще спечелим битката за Средствата за масова информация, тъй като в света няма картел или правителство, което би могло да има такава власт, каквато притежава Римокатолическата църква”, казва в заключение Руис.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a3hp 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата