Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

1_62.jpgМетодистката църква е готова да прекрати съществуването си и да бъде приета от Англиканската църква, ако това е цената на единството, заяви президентът на методистката конфедерация Дейвид Гембъл.

„Ние сме готови да прекратим съществуването си. Нито трудностите, нито някакъв край на нашата мисия са причина за това. Напротив, ние правим всичко това в името на единството и заради мисията“, това заяви Дейвид Гембъл пред членовете на синода на Англиканската църква в Уестминстър по време на ежегодната генерална асамблея на англиканите.

С тези думи Геймбъл е изразил готовността на Методистката църква да прекрати своето близо двестагодишно съществуване и да се върне в лоното на Англиканската църква. Той допълни още, че това „… ще бъде по-скоро обединение на двете църкви, отколкото поглъщане на Методистката от страна на Англиканската църква“. Едно от условията на обединението е методистите да запазят името си.

Основател на методизма е Джон Уесли (1703-1791). Подобно на мнозина реформатори от по-ранната епоха той е бил лоялен свещеник на Англиканската църква и никога не е имал намерение да създава собствена деноминация. Неговото желание обаче да проповядва на улицата, в заводите, да занесе „Евангелието“ на работниците без да ги обвързва с енорийската система на църквата не среща одобрението на ръководството на Англиканската църква. След смъртта на Уесли последователите му се отделят от Англиканската църква в нова деноминация – методисти, като освен в Англия те добиват голяма популярност и в Северна Америка. Предстоящото обединение на методисти и англикани в Англия няма да засегне по никакъв начин структурите на методистите в Америка и ще се ограничи само до рамките на Англия.

В момента Методистката църква в Англия има около двеста шестдесет и пет хиляди членове. Броят на постоянно черкуващите се в Англиканската църква е спаднал драматично през последните години и в момента наброява около деветстотин и шестдесет хиляди души. С това обединение Англиканската църква се надява поне малко да компенсира отлива на вярващи от нея през последните години. Ще припомним, че най-голям отлив на вярващи се получи след решението на тази църква да разреши ръкополагане на жени за свещеници и последвалото разрешение за свещеници и епископи хомосексуалисти. Мнозина тогава преминаха към Римокатолическата църква. В момента някои от епископите на Англиканската църква, които симпатизират на римокатолицизма, разглеждат предложението на папа Бенедикт Шестнадесети да се присъединят към Рим.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a3hk 

Разпространяване на статията: