Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
В началото на октомври в Санкт Петербург се е сътояла международна конференция на тема "Социалната етика в богословското и религиозно образование". На нея е било прието решение за учредяване на Асоциация на преподавателите по религия и богословие в Източна и Централна Европа (АПРИБ). Асоциацията ще бъде призвана да стане международна обществена организация, обединяваща богослови, учени и педагози, заети в сферата на богословското и религиозното образование.
В конференцията са взели участие преподаватели по религия и богословие в държавни и частни светски висши учебни заведения, конфесионални учебни заведения (православни, католически и протестантски семинари, академии и университети) от Русия, Белорусия, Украйна, Латвия, Литва и България.

Участниците са изразили съгласие с концепцията на Руската православна църква, според която е недопустимо „съзнателното натрапване на учащите се на антирелигиозни и антихристиянски идеи, монополът на материалистичния възглед за света” (14.3).  Целта на новоучредената асоциация ще бъде да съдейства за развитието на системата на богословското и религиозното образование в посткомунистическите общества.

Източник: http://pravoslavie.bg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aphf 

Разпространяване на статията: