Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Испанската провинция Каталуния е финансирала реставрацията на светогорския манастир Ватопед, опустошен преди 700 години от алмогаварите, каталунски войници, отмъщавали си на Византийската империя. Това е заявил пред Агенция Франс-Прес отец Арсений, игумен на манастира.

Ватопедският манастир ще посрещне в неделя, в присъствието на гръцкия министър за Македония и Тракия, делегация от испански официални лица.

В началото на ХІV век алмогаварите били наемници на Византийската империя, използвани в битките срещу османските нашественици. След серия победи, почувствали се предадени от империята, която обвинили за това, че погубила водача им и не им платила дължимите пари, алмогаварите превзели голяма част от територията. „Каталунците се разделили на банди и преминали през Македония, Халкидическия полуостров и Атон, опустошавайки всичко след себе си”, разказал пред АФП отец Арсений. Според него, идеята да се подпомогне реставрацията на манастира била на каталунския музикант Хозе Теро, който посетил преди десетина години Света гора и разбрал от монасите какво се било случило през ХІV век. „Той разказал историята на приятеля си Карлос Дуарте, който по онова време бил генерален секретар на администрацията на Каталуния, и така се стигнало до решението да се реставрира някоя сграда на Атон”, добавил игуменът.
Реставрацията, възлизаща на 200 хиляди евро, е засегнала основно крипатата, в която се съхраняват икони, документи и подаръци от византийските императори, някои от които датират от Х век. Реставрираната сграда ще бъде превърната в музей.

Източник: http://pravoslavie.bg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3apdp 

Разпространяване на статията: