Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
snimka.pngНа 10 октомври, в събота, се навършват 40 дни от смъртта на поета и общественика Радко Василев Радков. Свещенослужители и преподаватели по богословие от Българската православна църква изразиха своята почит към неговата личност. В некролога, подписан от десетки имена на църковници и общественици, се казва: 

Преди 40 дни изживяхме тежка загуба с преселването във вечността на РАДКО ВАСИЛЕВ РАДКОВ (* 31.01. 1940 – † 01.09.2009) – самобитен мистичен поет, международно признат драматург, оригинален ваятел на живото и писмено слово и почетен гражданин на гр. Габрово.

Потомък на възрожденска патриархална фамилия, родствена на св. Лазар Български (от с. Дебел дял, Габровско), покойният писател-богослов беше възпитаник на богословския колеж на Българската Православна Църква – Духовната семинария „Св. Иван Рилски“ в Черепиш, Врачанско (1954 – 1959) с ректор Смоленски епископ Тихон, и е завършил класическа филология (1962 – 1967) при маститите преподаватели от европейска величина в Софийския университет професорите Георги Михайлов, Александър Милев и Руска Гандева. Поради това провиденциално притежаваше изключителната привилегия да бъде потопен в стихията на оригиналните гръцки, латински и старобългарски текстове на средновековните извори на византийската и славянска православна духовност (orthodoxia byzantina/slavonica), откъдето изобилно черпеше образи, мотиви и лексика. Така чрез щедрия си шекспиров талант на литератор сред теолозите и теолог сред литераторите той открои неповторим творчески ръст в най-новата българска култура през ХХ-то столетие и в зората на третото хилядолетие.

Но Всевишният Бог – Господарят на времената, Разпоредникът на съдбините световни и човешки – съизволи да призове ангелоподобната душа на нашия Брат, Приятел и Колега РАДКО в реалния свят на духовете!

Приемаме с горест тази небесна отсъда, тъй като се примиряваме, че тъкмо смъртта е най-добрият вестител на истината за неизбежната човешка преходност и е път към Безсмъртието.

От житейски опит знаем, че колкото и да бъде утешавано, на сърцето човешко му е свойствено да ридае. И все пак ние, представители на църковната богословска общност на родната Православна Църква – (свещенослужители и преподаватели от Богословските университетски факултети в София и Велико Търново), както и труженици на перото от БАН и творчески съюзи, изразяваме на родствениците и близките на Радко дълбоко съпричастие към изживяваната от тях скръб.

От своя страна нека отправим молитвени слова за вечен покой на скъпия в сърцата ни Поет-Богослов с пророческата утеха и надежда, че там, в лоното Авраамово, „разумните ще сияят като светилата на твърдта, и ония, които са обърнали мнозина към правда – като звездите, вовеки, за всякога“ (Книга на св. пророк Даниил, глава 12, стих 3).

Панихидата ще се отслужи в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ на 10 октомври (събота) в 12:30 ч. от Знеполския епископ Йоан, викарен епископ на Българския Патриарх Максим, ведно с храмовото и академично духовенство.

С преклонение пред Твореца и Човека РАДКО РАДКОВ:

ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН, Св. Синод на БПЦ
Проф. протопрезв. д-р Николай Шиваров, преподавател, Богословски факултет на СУ
Ставрофорен свещеноик. Антон Вълчанов – столичен катедрален храм „Св. Неделя“
Ставрофорен свещеноик. Антон Парушев – храм „Успение Богородично“, гр. Варна
Доц. д-р Емил Трайчев – преподавател, Декан на Богословския факултет на СУ
Доц. д-р Димитър Попмаринов – Декан на Православния Богословски факултет на ВТУ
Проф. д-р Антоний Хубанчев – преподавател, Богословски факултет на СУ
Проф. д-р Славчо Вълчанов – преподавател, Богословски факултет на СУ
Проф. д-р Иван Ж. Димитров – преподавател, Богословски факултет на СУ
Георги Гешев – Началник Учебен отдел на СУ
Николай Хаджиев – Директор на Църковния историко-археологически музей
Проф. д-р Пламен Карталов – оперен режисьор, Директор на Националната опера и балет
Проф. дфн Богдан Богданов – преподавател, Председател на Настоятелството на НБУ
Атанас Ванчев дьо Траси – д-р h. c. на ВТУ, поет, писател, преводач, преподавател в Сорбоната, Париж
Проф. дфн Иван Харалампиев – преподавател, Председател на ОС на ВТУ
Проф. дфн Николай Даскалов – преподавател, Ръководител на Полонистичен център, ВТУ
Проф. дфн Божидар Палюшев, физик-богослов в БАН и Лондон, Великобритания
Проф. д-р Петър Велчев – поет, литературен критик и преводач, Институт за литература при БАН
Марин Кадиев – литературен критик, Председател на Съюза на независимите български писатели 
Пламен Цонев – писател, поет и преводач, член на СБП
Стефан Смирнов – журналист, екс-гл. редактор на сп. Стил, член на СБЖ
Илия Пехливанов – журналист, гл. редактор на Кирило-Методиевски в-к „За буквите“, член на СБЖ
Петко Тотев – литератор, член на редакционния комитет на в-к „За буквите“, член на СБП
Ангел Котев – композитор, изпълнител, член на СБК 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ap6f 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]