Мобилно меню

4.3076923076923 1 1 1 1 1 Rating 4.31 (26 Votes)
alpha_logo_2002.gifНа 29 и 30 септември в Енорийския център на храма „Покров Богородичен” в София, с надлежното архиерейско благословение, се проведе Първата Православна Алфа конференция. В нея взеха участие множество свещеници и миряни от различни епархии в страната. През двата работни дни на конференцията участниците се запознаха с историята на „Алфа” курсовете и тяхното разпространение в света. Дискутираха се принципите и приложението им в Православната църква. Бяха представени и новопреведените на български език видеозаписи на лекциите за самостоятелно обучение. DVD-та са претърпели надлежна богословска редакция, за да отговарят адекватно на православното вероучение.

Своя опит споделиха г-н Петър Благинов, координатор на Алфа за България, г-н д-р Мартин Щьосел, координатор на Алфа за Швейцария и архимандрит Йосиф (Иванов), приложил за първи път в нашата страна Православния алфа курс.

Алфа курсовете водят началото си от Англия, където възникват преди тридесет години. За това време те се усъвършенстват и се разпространяват по целия свят. Към момента съществува протестантска, католическа и православна разновидност на курса, но като теми и начин на провеждане той е идентичен. Курсът обхваща десет седмици и петнадесет катехизаторски теми, запознаващи участниците с основните истини на християнството. Особено важен е начинът на поднасяне на темите и възможността за обсъждане в малки групи на въпроси, задавани от участниците.

Конференцията приключи с пожелания за бъдещи успехи при прилагането на „Алфа” в просветителската дейност на нашата Църква, като един ефикасен инструмент за духовна просвета и развитие на църковната общност. На конференцията присъстваха и представители на сектор „ОРПЛС” към ГДИН, като особено радушно бе посрещнат г-н Костадин Шарков, най-вече от присъстващите свещенослужители в местата за лишаване от свобода.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ap6d 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]