Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Sv.Troitza.jpgНа 2 октомври тържествено ще бъде отбелязана 170-годишнината от построяването на храма "Св. Троица" в Банско. Честванията ще започнат със св. Литургия, която  ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил.
Съорганизатори на честването са Неврокопската св. митрополия, Гражданско сдружение "Дедо Лазко" и община Банско.
"Света Троица" се смята за най-големия православен храм на Балканите, построен по време на османското владичество - през 1835 г.
Дядо Лазко е бил заможен банскалия, който дарил терен и пари за строежа на църквата. Храмът е строен изцяло от майстори от Банско, като занаятчии от града са изградили сградата, направили са иконостаса и са излели църковните камбани.
Гражданско сдружение "Дядо Лазко" организира наскоро и среща на потомците на дарителите на храма и издаде брошура с техните имена. Сдружението иска да популяризира изучаването на местната история и запазването на автентичния и самобитен фолклор на Банско.

Храмовият комплекс "Света Троица" е една от най-големите исторически и културни забележителности и символ на град Банско. Част от комплекса е и тридесетметрова часовникова кула-камбанария.
Кулата, двуциферблатовият часовник, който вече 150 години точно отмерва времето, и четирите камбани отново са работа на местни майстори. Часовникът е направен от от самоукия бански майстор-машиностроител и изобретател уста Тодор Хаджирадонов, а камбаните от прочутите леяри братя Велиганови.
Изграждането на кулата и поставянето на часовниковия механизъм е значима техническа изява за времето си.

Източник Агенция Фокус и bansko.info

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33fwx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]