Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
 Утре вечер започва подготовката за началото на мироваренето в нашата църква. В неделя вечерта съдовете ще бъдат пренесени от сградата на Св. Синод в притвора на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където в понеделник ще започне приготвянето на мирото.

На Велики понеделник сутринта, след отслужването на Преждеосвещената св. Литургия, Негово Светейшество ще сложи началото на седмото мироварене. Българският патриарх Максим ще прочете първия откъс от св. Евангелие, което ще се чете през цялото време, докато се приготвя св. миро. Първия ден в специалния съд ще бъдат поставени необходимите съставки.

Преди четири седмици, на Православна неделя, Н. Светейшество заедно с Неврокопския митрополит Натанаил и епископите Наум, Йоан и Сионий постави първите съставки и аромати, които трябваше да престоят известно време, за да се хомогенизира ароматната смес.

На снимката вдясно: Шестото мироварене през 2002 год.

Св. миро се приготвя с много и различни благоуханни вещества, които символизират благоуханието на различните дарове на Св. Дух. Основните вещества, включени в св. миро, което приготвя Българската православна църква, са дървено масло (зехтин) и бяло вино от грозде. Съставът му не е строго определен, така както е бил през старозаветната епоха, а именно: самоток смирна, канела, благоуханна тръстика, кайсия и маслинен елей. Днес Цариградската патриаршия ползва около 55-60 различни съставки, а Руската църква - около 30.

Вече е изготвен график, по който свещенослужителите ще се редуват при мироваренето. То става при постоянно четене на евангелски текстове. Приготвянето на св. миро ще продължи до Велика сряда включително.

На Велики четвъртък св. миро ще бъде тържествено осветено от Негово Светейшество патриарх Максим и синодалните архиереи. Това ще стане след св. Василиева литургия, която ще бъде отслужена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. При освещаването към новоприготвеното миро се добавят няколко капки Цариградско миро, което нашата Църква съхранява в специален съд. Така се спазва приемствеността и връзката с Църквата-майка – Цариградската патриаршия.

Право да приготвят миро имат само автокефалните православни църкви, каквато е и Българската православна църква. Но Цариградската патриаршия настоява, че само тя може да вари миро и затова кани от различните църкви архереи да участват в нейното мироварене, а след това дава от мирото на онези църкви, които се подчиняват на нейното настояване. Но от древни времена се смята също, че получаването на св. миро е белег на зависимост от оная църква, от която получаваш мирото.

Последното мироварене в БПЦ се проведе през 2002 г. Приготвянето на новото миро става, когато старото се привършва - обикновено през  шест-седем години. В древната Църква приготвянето на мирото се е извършвало веднъж годишно.

След освещаването св. миро се налива в специални съдове и се съхранява в Синодната палата.

Св. миро се използва при тайнството Миропомазване.

Вижте също:  Хроника на шестото мироварене  (ЦВ от 2002 год.).

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33hu6 

Разпространяване на статията: