Мобилно меню

4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (7 Votes)

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим ще отслужи днес св. Литургия в Патриаршеската катедрала, храм-паметника „Св. Александър Невски“ по повод храмовия ѝ празник, каза пред БТА главният секретар на Св. Синод на БПЦ архим. Наум.

На 30 август Православната църква отбелязва църковния празник „Пренасяне мощите на благоверния велик княз Александър Невски“.

Св. Александър Невски е роден през 1220 г. в руския град Новгород, в княжеско семейство. През 1236 г. става Новгородски княз. Неговото управление съвпада с годините на тежки изпитания за руския народ – нашествие на татарите от Изток и настъпление на шведите и германците от Тевтонския орден от Запад.

ib1642.jpg

През 1240 г. шведският крал предприема завоевателен поход срещу Новгородското княжество и стоварва войските си близо до устието на р. Нева. Още тук шведите са посрещнати от новгородските войски под командването на енергичния и способен пълководец княз Александър. При Нева се завързва голямо сражение, в което шведите са напълно разгромени и са принудени да се оттеглят. Заради тази голяма победа новгородският княз Александър е наречен Невски и с това име влиза в историята.

Наскоро след Невската победа княз Александър влиза в конфликт с новгородските боляри, които искат да ограничат неговите права. Затова той е принуден да напусне Новгород, тъй като болярите не разбират необходимостта от установяването на силна власт по време на военната обстановка, която съществува на север. Германците от Тевтонския орден се възползват от неговото отсъсъствие и завладяват гр. Псков, след което нахлуват в  Новгородските земи, достигайки на 30 км. от Новгород. При възникналата голяма опасност болярите повикват обратно княз Александър. Веднага след завръщането си той организира новгородските войски и освобождава гр. Псков. След това нахлува в територията на самия орден и заема удобна позиция на Чудското езеро. Там, върху леда на замръзналото езеро, на 5 април 1242 г. княз Александър нанася съкрушително поражение на немските рицари и ги обръща в бяг. Битката при Чудското езеро има голямо историческо значение, защото спира настъплението на германските рицари – римокатолици и спасява православието в Северна Русия.

По-късно княз Александър е утвърден от татарския хан за Велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той става единствен защитник на православната вяра и народа в руските земи. Князът обаче действа не с меч, а с мъдрост и търпение. В края на живота си сам се отказва от княжеската власт и приема монашество под името Алексий. Той умира на 14 ноември 1263 г. на четиридесет и четири годишна възраст. Погребан е в съборния храм на манастира „Рождество Богородично“ близо до гр. Владимир. На гроба му са ставали множество чудеса. При имп. Петър Велики мощите на св. Александър са тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра.

Преди осем години при посещението си в Москва наша църковна делегация, водена от патр. Максим, получи безценен дар –­ частица от мощите на св. княз Александър Невсвки. На 18 октомври 1998 г. след св. Литургия с тържествено литийно шествие от Синодната палата богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334rr 

Разпространяване на статията: